Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 15 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Eerste Amerikaanse baby geboren uit getransplanteerde baarmoeder

Zwanger zijn en je baby voelen groeien in je buik, is ontzettend bijzonder. Maar wat als je om welke reden dan ook niet je eigen kindje kan dragen?

Adoptie of hulp van een draagmoeder kan uitkomst bieden, maar wat dacht je van een getransplanteerde baarmoeder?

Een baby uit een getransplanteerde baarmoeder

In Amerika werd vorige week het nieuws bekend gemaakt dat er in juni een baby was geboren uit een getransplanteerde baarmoeder.
Het meisje is de dochter van een vrouw van 35 die geboren was zonder baarmoeder. Toen een jonge Braziliaanse vrouw overleed, werd in overleg besloten om een poging te wagen om de baarmoeder te transplanteren.
De gehele procedure nam meer dan een jaar in beslag. Het startte met het oogsten van haar eigen eicellen. Hieruit werden embryo’s gemaakt via IVF. Daarna werd het orgaan geplaatst, waarna mogelijk afstoting met zware medicatie werd tegengegaan.

Na verloop van tijd werd er een embryo teruggeplaatst, die doorgroeide tot een volgroeide baby. Het meisje werd via een Keizersnede geboren, waarna ook de baarmoeder direct weer werd verwijderd. Hiertoe werd besloten, omdat de moeder veel zware medicatie tot zich moest nemen om ervoor te zorgen dat haar lichaam de baarmoeder niet afstootte. Na de geboorte van haar dochter besloot ze samen met artsen dat het beter was om de baarmoeder weer te verwijderen.

Niet de eerste, maar wel uniek

Een baby geboren uit een getransplanteerde baarmoeder is niet nieuw. Het werd al eens eerder gedaan in Brazilië. Wat deze geboorte in Amerika echter wel uniek maakt, is het feit dat de baarmoeder afkomstig was van een overleden vrouw. In Brazilië werd een baarmoeder getransplanteerd van een levende vrouw naar een andere levende vrouw.
Het feit dat er nu ook succesvol een baarmoeder getransplanteerd is van een overleden vrouw naar een levende, geeft de medische wereld veel hoop.

In de nabije toekomst hopen ze op deze manier meer vrouwen te kunnen helpen die zonder baarmoeder zijn geboren, of die om welke reden dan ook hun baarmoeder hebben moeten laten verwijderen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme