Redactie
Redactie Kids 1 apr 2014

Eerste ‘duomoeders’ erkend

Stel je voor: een lesbisch stel heeft samen een kind, maar omdat maar één van de twee het juridische ouderschap mag dragen is de ander niet bevoegd om bijvoorbeeld medische beslissingen of schoolkeuzes te maken. Dat kan knap lastig zijn. Gelukkig is daar vanaf nu verandering in gekomen.

Wetsverandering

Lesbische stellen kunnen vanaf nu beide juridisch ouder zijn van het kind van de ander. De Eerste Kamer stemde vorig jaar volmondig in met het plan dat de positie van kinderen van lesbische moeders zoveel mogelijk gelijk stelt aan die van kinderen van heteroseksuele ouders. Nederland is met deze wet een van de voorlopers op het gebied van gelijke rechten voor homoseksuele stellen.

Feestelijk onthaal

Dinsdagochtend om 8.00 stonden de eerste vijf stellen voor het gemeentehuis in Zwolle om hun kind te erkennen. En van deze blije gebeurtenis werd een feestje gemaakt: staatssecretaris Fred Teeven en burgermeester van Amsterdam Eberhard van der Laan onthaalden de stellen na het tekenen van de aktes met toespraken en cadeaus.

In de praktijk

Deze wetsverandering zorgt ervoor dat, als de natuurlijke vader van het kind geen rol speelt, de duomoeder gelijk is aan een getrouwde vader. Duomoeders kunnen het kind vanaf nu dus eenvoudig erkennen, zonder daarvoor ingewikkelde en dure adoptieprocedures te hoeven doorlopen. Als de biologische vader wel een rol speelt kan er in overleg alsnog besloten worden wie de juridische ouderschap krijgt.

Twintig stellen

Homobelangenorganisatie COC Nederland melde al dat meer dan twintig ouderparen hun kinderen dinsdag in tal van Nederlandse gemeenten zullen erkennen, waaronder Alkmaar, Den Haag, Nijmegen, Wassenaar, Leiden en Zwolle.

Reageer op artikel:
Eerste ‘duomoeders’ erkend
Sluiten