Redactie
Redactie Eten 25 dec 2014

Eerste Hulp Bij Het Kerstdiner: zo voorkom je mislukkingen

We staan me toch een partij te stressen in de keuken. Ja hoor, over een paar uur gaat de bel en je wil dat alles lukt, dat alles lekker is en dat alles op tijd klaar is. Met deze tips voorkom je mislukkingen omtrent het kerstdiner.

Staat je keuken blauw? Is je kalkoen te droog? Zijn de groenten verbrand? Komt goed, met deze tips kun je best nog even een glaasje inschenken en rustig gaan zitten. We wensen jullie in ieder geval allemaal een fijne, smakelijke en stressvrije Kerst toe.

1. De kalkoen is droog

Had je vorig jaar de kalkoen iets te lang in de oven laten staan? Dan wordt de kalkoen droog. Op Libelle Lekker vonden we deze briljante tip: zet de oven eerst op 220°C en laat de kalkoen daarin 30 minuten bakken. Verminder vervolgens de oventemperatuur tot 180°C. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kilo + 70 minuten. Voor een kalkoen van 4 kg en meer 20 minuten per kilo + 90 minuten. Bedek het beest eventueel losjes met aluminiumfolie om de kalkoen sappig te houden. Verwijder de folie 30 tot 40 minuten voor het einde van het bakken zodat de kalkoen mooi bruin kan worden. Laat de kalkoen daarna rusten.

2. Mijn jus is mislukt!

No worries, op zuster Culy kwamen we dit geweldige recept tegen voor de perfecte jus. Simpel, heerlijk en zonder pakjes of zakjes.

3. Help! Ze zijn er al/ nog niet

Planning is alles op zo’n kerstdag. Als je gerechten hebt die op de dag zelf worden gemaakt, kijk dan hoelang alles nodig heeft en doe de gerechten met de minste kooktijd als laatste. Laat de gerechten die warm en klaar zijn staan in een ruimte waarin ze toch warm blijven. Dit is dus geen oven, die je net hebt uitgezet. Want zo kan het gerecht namelijk te gaar worden. Gerechten die je de dag ervoor hebt gemaakt, piep je nog even op in de magnetron.

4. Het roosteren van groenten

‘Dunne’ groenten, zoals plakken courgette of paprika kun je makkelijk in een grillpan roosteren. Smeer ze licht in met olijfolie en rooster ze aan beide kanten, totdat er mooie bruine strepen opzitten. Grove stukken groenten, zoals pompoen, venkel, aubergine en (zoete) aardappelen kun je het beste in de oven roosteren op hoge temperatuur zonder hete luchtstand. Groenten met een langere bereidingstijd snij je kleiner en die met een kortere bereidingstijd hou je iets grover.

5. Het moment suprême: het snijden van het vlees

In je hoofd gaat het zoals in sprookjes: een mooie gedekte tafel, een vrolijke vrouw met een prachtig geroosterde kalkoen en een scherp vleesmes, waarmee ze het vlees in prachtige plakken snijdt. Maar hoe doe je dat nou, dat snijden? Jamie legt het uit.

6. Alles is dicht

Je zult zien dat je iets bent vergeten op Eerste Kerstdag. En laten nou net alle winkels dicht zich op deze dag. Spreek af dat je samen met iemand een checklist doorloopt. Dit kan zijn je man of je moeder. Immers, twee paar ogen zien meer dan één. Mocht er een ingrediënt zijn vergeten, check dan bij je buurvrouw of familielied of hij/zij dit in huis hebben. En ach, mocht niemand je redder in nood zijn, dan hebben de gasten gewoon pech. Die mosterdzaden waren toch niet heel belangrijk, hoop je dan maar.

7. Zo maak je de perfecte aardappelen

Misschien dat je aardappelen al honderd keer hebt geroosterd, maar toen wij dit recept zagen, wilden we het dit jaar toch echt anders gaan doen:

8. Flamberen

Wat ziet het er indrukwekkend uit hè, dat flamberen. Alleen je wil natuurlijk niet dat deze avond in vlammen opgaat… Zie hier de beste tips om te flamberen.

9. En dan mag je nu eindelijk eten!

Na lang te hebben gezwoegd in de keuken, is het hoog tijd om eens lekker van je maal te gaan genieten. Maak in de keuken alvast een bord voor jezelf op en zet dit heel even op een warme plek. Laat iedereen binnen opscheppen en pak als laatste jou bord erbij. Zo ben je verzekerd van een goed gevuld bord, want dat heb je wel verdiend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Eerste Hulp Bij Het Kerstdiner: zo voorkom je mislukkingen
Sluiten