Redactie
Redactie Kids 26 aug 2014

Eerste hulp bij het sluiten van vriendschappen omtrent je kind

Heb je je weleens afgevraagd hoe vriendschappen tot stand komen? Het zaadje hiervoor zou zomaar geplant kunnen zijn op jonge leeftijd. En, geloof ons, die ontwikkeling stopt nooit meer. Dan rijzen nog de vragen, of je als kind snel vrienden maakt en welke rol jij hier in kunt spelen?

Op een gegeven leeftijd kun jij in de speeltuin op een bank gaan zitten, zonder dat je je ook door die glijbaan heen moet wurmen. Immers, je kind heeft een speelkameraad gevonden. Vervolgens gaan ze naar school en voor je het weet heb je een kluit giechelende dames in je huis rondlopen. Hoe ontwikkelen vriendschappen zich eigenlijk? En maken ze gemakkelijk vrienden? Zie hier: de tijdlijn van een kindervriendschap plus 5 factoren die helpen om vriendschappen toegankelijker te maken.

Reis door de tijd

2 jaar: je kind zoekt rond deze leeftijd toenadering tot andere kinderen. Hij of zij zal het fijn vinden om samen met die bal te spelen, dan dat-ie er alleen tegen hoeft te schoppen.

3 jaar: kinderen worden steeds socialer en de begrippen ‘delen’ en ‘helpen’ worden steeds duidelijker. Ook kan het zo zijn dat je kind niet wil delen, met alle -licht hysterische- gevolgen van dien.

4 jaar: de vriendschappen worden hechter. Dit heeft te maken met dat je kind naar school gaat en minder tijd me het thuisfront doorbrengt. Het kan zomaar zijn dat je kind kornuiten voor het leven maakt op de basisschool.

7 jaar: rond deze leeftijd leren kinderen zichzelf goed kennen. Ze weten wat ze leuk vinden en wat niet. Daarom zoeken ze vrienden uit die dezelfde interesses delen. Er ontstaat een scheiding tussen de dames -en herenkant en het fenomeen ‘beste vriendin’ wordt nu geboren. Kijk dus niet raar op als er op haar achtste verjaardag 15 gillende meiden ronddartelen.

10 jaar: de informatie die nu over en weer gaat in de vriendschap wordt gedetailleerder, waardoor de band intiemer wordt. Roddels, het ‘jongens zijn stom’ en jaloezie doemen op. Kinderen zijn op deze leeftijd extreem gevoelig en kunnen zich gaan aansluiten bij een groep. Helaas kunnen ze zich ook buitengesloten voelen. Ze ondervinden het wel en wee van vriendschappen meer dan ooit tevoren.

13 jaar: de vriendschap op deze leeftijd lijkt al ietwat meer op een volwassen vriendschap. Vrienden van de basisschool komen eerst nog geregeld over de vloer. Al snel worden daar de middelbare schoolvrienden aan toegevoegd en verwateren een aantal eerdere exemplaren. Tijdens de middelbare schooltijd ontstaan er vurige liefdes, banden die ontvriend raken en vrienden voor het leven.

Zó maken ze vrienden

Ieder kind heeft zo zijn eigen karakter. Toch worden kinderen ongemerkt beïnvloed door hun ouders als het gaat om het sluiten van vriendschappen. Zie hier wat jij eraan kunt doen:

1. Jouw persoonlijkheid
Onderzoek wijst uit dat kinderen van ouders die een meer open persoonlijkheid hebben, eerder vrienden maken.

2. Het thuisfront
Gaat het er bij jou gemoedelijk aan toe thuis? Fijn, want kinderen uit een positieve thuissituatie vinden het makkelijker om vrienden te maken dan als er continu strijd is. Het thuisfront is het voorbeeld. Een vriendschappelijke omgang thuis, betekent vaak ook dat je kind iets socialer is.

3. Broers en zussen
Het hebben van broers en zussen helpt zeker mee in een goede ontwikkeling van omgang met anderen. Maar, het betekent niet dat kinderen zonder broers en zussen meer moeite hebben met het maken van vrienden.

4. Verbied geen vriendschappen
Hier lazen we het al, maar het verbieden van vriendschappen is geen goed idee. Je kind moet zelf ondervinden wat er zo leuk of stom is aan diegene. Daar kun je als ouder maar beter niet tussenkomen.

5. Buitenschoolse activiteiten
Is je kind niet zo’n vriendschapsmaker? Zet ‘m dan een op een teamsport. Het saamhorigheidsgevoel wat borrelt binnen zo’n groep doet wonderen. ‘Verbondenheid binnen deze activiteiten is de sleutel tot het bouwen van vriendschappen’, zegt Keith Topping, social research professor aan de Universiteit van Dundee.

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij het sluiten van vriendschappen omtrent je kind
Sluiten