Redactie
Redactie Body 19 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Eerste hulp bij insectenbeten (check vooral op teken)

Het is eindelijk zomer in Nederland! Nu zijn kinderen niet de enige die buitenspelen, ook alle insecten zijn ontwaakt uit hun winterslaap en laten zich volop zien. Maar wat moet je precies doen als je kind gestoken of gebeten wordt?

Twijfel je wat je moet doen of heeft je kind een allergische reactie, raadpleeg dan altijd een dokter.

Tekenbeet

Zelf plukte ik laatst nog een teek van mijn kat af, gelukkig voordat hij kon toeslaan. Maar wat doe je als hij z’n tanden er al in heeft gezet? Neem een speciale tekentang en pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Ontsmet het wondje daarna met 70% alcohol of jodium en noteer de plaats van de beet en de datum. Gebruik geen middelen tijdens het verwijderen! Als er een rode kring ontstaat ga dan gelijk naar de dokter, dit kan duiden op de ziekte van Lyme. Durf je de teek zelf niet zo goed te verwijderen, laat het dan bij de huisarts doen. Deze maakt vaak ook meteen een aantekening in je medische dossier, voor het geval je ooit met vage klachten terugkomt.

Ruim 1 miljoen Nederlanders per jaar worden gebeten door een teek en 23.500 mensen krijgen de ziekte van Lyme door de Borrelia bacterie die besmette teken met zich meedragen. Controleer de kleding en het lichaam van je kind daarom goed na het buitenspelen.

Bijensteek

Bijen steken alleen wanneer ze zich echt bedreigd voelen, na een steek gaan ze namelijk dood. Het eerste wat je moet doen zodra een bij gestoken heeft, is de angel eruit halen. De angel blijft namelijk gif pompen, ook al is de bij al gevlogen. Vervolgens zuig je het gif eruit en spuug je het uit. Of gebruik een speciaal pompje.

Wespensteek

Wespen steken als ze zich bedreigd voelen, maar ze kunnen sneller steken als ze hongerig zijn. Een bijen- en wespensteek zijn bijna hetzelfde, alleen blijft er bij een wespensteek geen angel achter en gaat de wesp niet dood. Ook bij een wespensteek moet je (met een speciaal pompje) het gif eruit zuigen en uitspugen.

Bron: Google

Mierenbeet

Wat je zou verbazen is het feit dat niet alleen de rode mier bijt, maar ook de normale zwarte mier kan bijten. De beet is ongevaarlijk, maar kan wel jeuk veroorzaken. Vooral als je er allergisch voor bent. De rode mier is echter agressiever en spuit mierenzuur (gif) vanuit het achterlijf in de de huid. Het enige wat je kan doen is goed koelen en eventueel een verzachtend product gebruiken, zoals tea tree oil.

Muggenbeet

De een wordt lek geprikt en de ander heeft nergens last van. Maar áls je dan gestoken wordt, dan is het ook wel heel erg irritant. Muggenkenner Bart Knols van de Universiteit van Wageningen zet in dit artikel fabels en feiten op een rij.

Dazenbeet

Deze vlieg bijt met vlijmscherpe tandjes, scheurt de huid een klein stukje open en drinkt vervolgens het bloed op. Het jeukt ontzettend en kan soms ook pijn doen! Hier geldt: koelen, desinfecteren en in de gaten houden.

Bron: Flickr

Libellebeet

Dat libelles kunnen steken is een fabeltje. Ook bijten uit verdediging doen ze niet, bovendien zijn de kaken daar niet sterk genoeg voor. De enige libel die zou kunnen bijten is de Keizerlibel, maar die kans is wel heel erg klein. Je moet er namelijk eerst een vangen in je handen (als dat al lukt!) en zodra je vingers dan eventueel tegen de kaken aandrukken kan de Keizerlibel uit reflex happen.

Heb jij nog tips en tricks voor de behandeling van insectenbeten? Reageer hier!>

Ah handig! 3 natuurlijke sprays om insecten te weren>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij insectenbeten (check vooral op teken)
Sluiten