Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 27 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

4 x dingen die je wil weten over het eerste jaar met je kind (maar niemand je vertelt)

Dat niks je kan voorbereiden op de rollercoaster die je doormaakt wanneer je je eerste kindje krijgt, is algemeen bekend. Toch probeert iedere ouder zich zo goed mogelijk in te lezen, om paniekaanvallen te voorkomen tijdens het leven met een piepklein nieuw gezinslid.

Tijdens je studie naar de luiers, slapeloze nachten en de overweldigende liefde die je gaat voelen, zijn er aantal dingen die in geen enkel boek voorkomen, maar die je écht moet weten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Iedereen moeder liegt (onder andere) over de slaapgewoonten van haar kind

Over het algemeen zijn moeders best een beetje competitief en zullen ze je graag vertellen dat hun baby iedere nacht doorslaapt. Haha. Doet-ie niet. De kans is erg groot dat het ‘m één nachtje is gelukt, en deze nacht moet de moeder in kwestie met iedereen delen. En dat geldt zo’n beetje voor alles. Je hoort alleen de goede dingen. Die keren dat Tommy nachtenlang lag te krijsen blijven geheim.

2. Je bent constant bang dat er iets heel ergs gaat gebeuren

Je zet een minuscuul mensje op de wereld, waar je zo ontzettend veel van houdt dat alleen al dat houden van aardig angstaanjagend is. Nog veel groter is je angst voor iets vreselijks. Je bent bang dat hij opeens stopt met ademen in zijn slaap of dat-ie gekidnapt wordt als jij even gaat douchen; je maakt jezelf constant helemaal gek. Geen paniek: deze paranoïde angst is heel normaal. De meeste moeders praten er niet over, maar geloof ons: het ís ook gewoon eng. De angsten worden als het goed is minder, maar ze gaan niet weg. Hiervoor houd je simpelweg te veel van ‘m.

LEES OOK: 5 ouderschapsstijlen waar echte moeders zich wél in herkennen

3. Mijlpalen zijn onzin, maar toch zal je er geobsedeerd door zijn

Tijdens je onderzoek heb je vast en zeker gelezen op welke leeftijd je kind al zijn mijlpalen zal bereiken. Tandjes: 4-7 maanden oud. Eerste woordje: tussen de 10-14 manden. Eerste stapjes: 13-15 maanden. Kom maar op. En ja, je raakt érg in paniek wanneer er 7,5 maand verstreken is en er nog geen tand in zicht is. Wij zijn hier om je gerust te stellen: die gemiddelde leeftijden voor mijlpalen zijn behoorlijk breed en het is meer dan normaal dat je kind ze soms een beetje (of veel) later bereikt. Relax.

4. Het ouderschap is intuïtief

Ook met 0 boeken en onderzoeken – oké, af en toe een beetje Google misschien – kun je een geweldig kind opvoeden. Je stelt jezelf gerust door je vooraf in het ouderschap te verdiepen, maar wanneer je baby er is zul je zien dat het grootste deel vanzelf gaat. Je voelt hoe je ‘m moet oppakken en hoe je tegen ‘m moet praten; het gaat natuurlijker dan je waarschijnlijk had verwacht. Als je achteraf terugkijkt zou je willen dat je meer vertrouwen in jezelf had gehad, vanaf het allereerste moment. Wedden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme