Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 15 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze momenten maak je mee in het eerste jaar moeder zijn

Het moederschap is prachtig en soms moeilijk tegelijkertijd. Je bent onzeker en vraagt je veel af of je het wel ‘goed’ doet, maar geniet ondertussen ook volop van je kleintje.

Dat de tijd snel gaat is iets wat je vanaf het begin af aan al hebt gehoord, maar het is écht zo. Voor je het weet ben je het eerste jaar moeder zijn al door.

Het eerste jaar moeder zijn

Terugkijkend op het eerste jaar, kom je er misschien achter dat niet alles volgens het boekje is gegaan. Dat is helemaal prima Misschien gaat niet alles volgens het boekje en dat is helemaal prima. Nu je een jaar verder bent en het eerste jaar moeder zijn door bent gekomen, herken je je in de volgende punten.

1. Je portpartum lichaam is kneedbaar, wiebelig en uitgerekt

En onvolmaakt, beschamend, onvolmaakt en prachtig. Er heeft voor 9 maanden een baby in gezeten, je eigen mini-mensje. Dat is niet niks, je lichaam heeft de neiging om ook een tijdje zo te blijven. Loop veel rond, eet goed en luister naar mensen die je vertellen dat je mooi bent.

LEES OOK: Bijzonder: deze zussen maken al 40 jaar lang ieder jaar dezelfde foto

2. Begin met stretchen, het is tijd om flexibel te worden

Je schema, je slaap, je stiptheid, je deadlines, je relaties – alles is rommelig en gecompliceerd geworden sinds de kleine er is. Je hebt twee keuzes: of je bent een moe, bij elkaar geraapt zootje of slikt elk grammetje trots en wordt flexibel. Je schema, je slaap, je stiptheidsrecord, je deadlines, je relaties – alles staat op het punt om rommelig en gecompliceerd te worden. Vraag om hulp, geef fouten toe, blijf in je pyjama, kom te laat en negeer de afwas. Laat gaan wat je kunt laten gaan en verheug je op alles wat je meemaakt. Je gaat een paar feestjes en andere belangrijke dingen missen en veel snoozen, maar het komt goed. Het zal beter zijn dan oké, het wordt fantastisch.

3. Soms ga je falen wat betreft het ouderschap en soms ben je er geweldig in, tegelijkertijd

Je zult hebben gemerkt dat je elke ochtend een andere ouder voor je kind bent en dat je kind ook elke dag weer wat anders is. Soms binnen enkele uren, minuten of als je ook maar even met je ogen knippert. Er zullen goede en slechte dagen zijn, goede en slechte minuten, goede en niet-zo-goede keuzes. Je zult een aantal dingen – waarschijnlijk een heleboel – verkeerd hebben gedaan en nog doen. Maar wees lief voor jezelf, omdat je enorm geliefd en ongelooflijk nodig bent. Je beklimt praktisch gezien de Mount Everest met nul conditionering – verwacht dat je fouten maakt. Maar je hebt zoveel mensen om je heen die er allemaal voor jou zijn.

LEES OOK: 4 x dingen die je wil weten over het eerste jaar met je kind (maar niemand je vertelt)

4. Succes = bereid zijn om te groeien

Hier is de waarheid: je weet nergens veel van. Nu je kleine een jaar is, weet je nog steeds niet veel van wat dan ook. Verzamel wijsheid om je heen, leer van je fouten, blijf bescheiden en open. Als je beter weet, doe het dan beter. Probeer dingen uit en laat ze schaamteloos achter als het niet werkt. Het leven is geen wedstrijd en geen spel. Leef de minuten in plaats van ze te scoren. En onthoud: je gaat nog zoveel plezier beleven met die kleine!

5. Je baby is niet als andere baby’s

Je baby is zichzelf en jij en je partners zijn de enige experts wat betreft haar. Misschien heeft je baby zich niet gedragen zoals het boekje zegt, vindt dingen niet leuk die ze wel leuk zou moeten vinden, doe niet wat ze zou moeten doen, maar dat is normaal en perfectly okay. Het beste wat je kunt doen is je baby leren kennen. Wat vindt ze leuk? Wat maakt haar aan het lachen? Je hoeft je niet aan regeltjes te houden en je hoeft jezelf en je familie er niet uit te laten zien als een model-familie. Je moet een leven creëren die werkt voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme