10 do’s en don’ts voor het eerste logeerpartijtje van je peuter

Kinderen Redactie 27 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat doe je als je kind uit logeren gaat? Voor het eerst? Alleen? Het antwoord: vertrouwen dat je kind het geweldig heeft en gedachten over heimwee en nachtelijke ‘kun je hem komen halen-telefoontjes’ vooral zoveel mogelijk uit je gedachten bannen.

‘Ja, lekker makkelijk gezegd’, kun je denken. Er lopen nou eenmaal behoorlijk wat kinderen rond die het ogenschijnlijk lastig vinden een nachtje buitenshuis te slapen, en vooral: elders dan opa en oma bedoelen we dan. Om nog maar te zwijgen over ouders die het zo mogelijk nog lastiger vinden om hun kind bij iemand te laten slapen.

Vanaf welke leeftijd voor het eerst logeren

Vanaf welke leeftijd dat ‘kan’, verschilt per kind. Baby’s kun je over het algemeen relatief gemakkelijk ergens anders in bed leggen, zolang ze vastgehouden en gevoed worden, hebben ze soms niet eens door dat ze ergens anders zijn. Natuurlijk, het behang is hier niet lichtpaars en tante ruikt net even anders dan mama, maar ach, als de wieg lekker ligt en de melk goed smaakt, is het vaak ook wel best.

Dat kan bij peuters al heel anders zijn, die weten immers heel goed wanneer ze niet in hun vertrouwde omgeving zijn. Ergens in de peuter- en kleuterjaren verschuift het gegeven dat ze dat eng of niet leuk vinden naar dat het juist superleuk is om uit te logeren gaan. Maar waar en wanneer dat omslagpunt precies plaatsvindt, daar bestaat dan helaas geen alarm voor.

Tips voor de eerste keer logeren

Het gewaagde motto: vraagt je kind of ‘ie een keer bij Pietje of Marietje mag slapen? Leuk! Probeer het gewoon een keer en zie hoe het uitpakt. Hierbij enkele tips en tricks die hopelijk bijdragen aan het succes van het logeerpartijtje.

1. Wat de kleine boer(in) kent, vindt ‘ie vaak helemaal prima

Met andere woorden: als je kind al van jongs af aan regelmatig bij opa en oma, dat vriendje of vriendinnetje of z’n lievelingstante slaapt, is dat vaak net zulk bekend terrein als zijn eigen huis. Daarom zal een logeerpartijtje in dat tweede huis zelden iets anders dan alleen maar leuk zijn, nog even los van misschien een klein huiltje bij het dagzeggen.

2. Fijn als je kind de omgeving al kent

Met andere woorden: dat ze al een paar keer bij Marietje thuis geweest is voordat ze er daadwerkelijk gaat slapen.

3. Geef iets bekends en vertrouwds van huis mee

Haar favoriete knuffel uiteraard, maar ook een eigen kussensloop kan helpen.

4. Wees zelf enthousiast over het op handen zijnde logeerpartijtje

Duh-uh.

5. Dat op zich in den beginne niet langer dan één nacht hoeft te duren

Langzaam opbouwen is het motto. Dus als je nu al weet dat je je zoon over een tijdje een paar dagen achter elkaar uit logeren ‘moet’ sturen, oefen dan eerst hier en daar met één nacht.

6. Bekijk terplekke of je wel of niet mee naar binnengaat

Soms is het ‘makkelijker’ als je je kind bij de deur afzet, wacht tot Marietje haar enthousiast onthaald heeft, veel plezier wenst en dan wegrijdt. Koffie met Marietjes moeder kan ook morgen bij het ophalen. Tenzij je op het moment suprême vermoedt dat dat te abrupt is en het juist wél goed is om even mee naar binnen te gaan, natuurlijk.

7. Bel liever niet om te vragen of alles goed gaat

Het motto is: als jij niet gebeld wordt door Marietjes mama, gaat alles prima. In de praktijk werkt het vaak eerder averechts als je dochter en Marietje net gezellig aan het vingerverven zijn en haar moeder binnenkomt om te zeggen dat jij gebeld hebt.

8. Maar je kind mag jou wél altijd bellen

Dat is belangrijk om te benadrukken: dat je kind jou altijd mag bellen als ze dat wil. Marietjes moeder weet dat uiteraard ook, dus daar kan ze dat gewoon tegen zeggen. Zorg dat je kind dat goed begrepen heeft, zonder dat je het continu blijft herhalen.

9. Houd je telefoon ‘s nachts aan

Gewoon voor het geval dat.

10. Heb vertrouwen in je kind en dat ze het leuk heeft

Want in de praktijk is dat negen van de tien keer het geval!

Houd er wel rekening mee dat er bij andere mensen andere regels gelden, en dat dat helemaal prima is. Zoals bij oma, waar je wél ‘s morgens televisie mag kijken, bijvoorbeeld.

Als je kind heimwee krijgt: wat je moet doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme