Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 23 jan 2017

Eerste kind ambitieus, maar gaat ook gebukt onder hoge verwachtingen ouders

Hoewel het zijn van het oudste kind vaak veel voordelen met zich meebrengt, zit er ook een keerzijde aan de medaille. Als je als eerste geboren bent, heb je namelijk meer kans om te zwaar te zijn en heb je vaker te maken met een hoge bloeddruk.

Ze hebben het meeste aandacht van hun ouders gekregen in hun eerste levensjaren, ze zijn ambitieuzer en hebben vaak een glansrijke carrière (in het vooruitzicht). Maar ook kans op een slechtere gezondheid.

Meer kans op obesitas

Volgens een nieuwe studie komen veel van deze gezondheidsklachten doordat ouders, leerkrachten en collega’s (te) hoge verwachtingen hebben van oudsten. Dat bleek uit een onderzoek (het grootste over dit onderwerp) onder bijna 400 duizend Noren, over een tijdsbestek van vijfentwintig jaar. Het onderzoek werd geleid door professor Sandra Black van de universiteit van Texas: ‘In de resultaten zien we terug dat kinderen die de oudste zijn thuis, ook vaak het ongezondst zijn. Dan gaat het vooral over hun fysieke gesteldheid, zoals hun bloeddruk, hun lichaamsgewicht en het gehalte van de vetzuren in hun bloed. Ook ondervonden we dat de meeste mensen die obesitas hadden, het eerst geboren waren in het gezin waar ze vandaan komen.’ Volgens Black komt dit omdat oudsten vaak lichter zijn bij de geboorte, zou de afvoer van vet niet optimaal zijn.

LEES OOK: 12 dingen die ik ontdekt heb als moeder van drie kinderen

Overgewicht

Om de resultaten in perspectief te plaatsen: de kinderen die als vijfde geboren waren in de onderzochte gezinnen hadden vijf procent minder kans op obesitas en zwaar overgewicht dan kinderen die als eerste werden geboren. Ook hadden zij zeven procent minder kans op een hoge bloeddruk dan oudste kinderen. Black: ‘Een groot voordeel is dat oudste kinderen 13 procent minder snel aan het roken slaan dan kinderen die als tweede, derde, vierde of vijfde geboren worden.’ Wel zijn oudste kinderen mentaal gezien een stuk gezonder dan hun broertjes of zussen. Ze zijn gelukkiger en zitten lekkerder in hun vel.

Elke positie heeft zo zijn voordelen! Middelste kinderen zijn later bijvoorbeeld het meest succesvol als volwassene

Bron hoofdbeeld: Shopstyle

Daily Mail

Reageer op artikel:
Eerste kind ambitieus, maar gaat ook gebukt onder hoge verwachtingen ouders
Sluiten