Redactie
Redactie Kids 18 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit kun je doen als jouw zoon of dochter opkijkt tegen de eerste schooldag

Sommige kinderen kunnen niet wachten om voor de eerste keer naar school te gaan. Dat hoeft natuurlijk niet voor alle kinderen te gelden. Sommige kinderen kijken er enorm op tegen de eerste schooldag en hebben helemaal geen zin om naar de basisschool te gaan.

Heb jij het idee dat jouw kind hier last van heeft? Dit kun je dan het beste doen.

Eerste schooldag

1. Langsgaan bij de school

Hebben jij en je partner een leuke school uitgekozen waar jullie kind binnenkort naartoe gaat? Dan is het wanneer jouw kind het spannend vindt een goed idee om ook eens samen langs te gaan. Het beste is om dit een keer na schooltijd te doen, zodat het rustig is en je kind niet bang wordt van de drukte van alle andere kinderen. Laat het lokaal zien, het schoolplein en al het leuke speelgoed. Als jullie geen tijd meer hebben (of het is niet mogelijk bij de school) om nog langs te gaan, dan kunnen jullie samen langs de school lopen, zodat in ieder geval niet alles nieuw is.

2. Praat er positief over

Heb het in de week voordat je kind met school start al af en toe over school en de juffen en meesters. Wanneer je er positief over praat zul je zien dat je zoon of dochter zelf ook positiever gaat worden. Vertel ook waarom iemand naar school moet, leg uit dat je daar lekker kan spelen met allemaal nieuw speelgoed en leuke vriendjes en vriendinnetjes.

3. Blijf zelf rustig

Niet alleen vinden kinderen een eerste schooldag spannend, wat dacht je van de ouders? Kinderen voelen en zien alles, dus ook als jij het moeilijk hebt. Probeer daarom zo rustig mogelijk te blijven wanneer je ze achterlaat bij de juf of meester. Wanneer je gestrest gaat doen voelt jouw kind dat gelijk en dat resulteert vaak in een huilbui.

4. Geef iets mee

Heeft jouw kind een knuffel, doekje of iets anders waar hij of zij heel erg aan gehecht is? Geef dat dan zeker mee naar school. De knuffel staat voor veiligheid en het is voor je kind fijn om dat even vast te pakken of te ruiken wanneer het even niet gaat.

5. Rustig laten wennen

Laat je kind niet gelijk hele dagen naar school gaan. Op veel scholen laten ze de kinderen eerst een paar ochtenden wennen, maar dit is zeker niet overal het geval. Ook daarna kun je je kind af en toe een middag of een dagje thuishouden wanneer je ziet dat alles met tegenzin gaat. Kinderen van 4 jaar zijn immers nog niet leerplichtig, dus neem de tijd om te wennen.

Dit artikel is geschreven door Vera Guldemeester.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit kun je doen als jouw zoon of dochter opkijkt tegen de eerste schooldag
Sluiten