Redactie
Redactie Kids 10 jan 2018

7 x waarom het eerste (beste) vriendinnetje van je dochter zo bijzonder is

Afgelopen weekend bracht Fammes Inge door op het pittoreske Schiermonnikoog met een bevriend stel en hun dochter. Correctie: afgelopen weekend bracht Inge door met haar beste vriendin, diens vriend en hun dochter, die ook nog eens het beste vriendinnetje van Inges dochter is.

Voor mij was mijn eerste vriendinnetje heel erg bijzonder. Het feit dat zij dezelfde persoon is waar ik dit weekend weg mee was, zegt in feite al genoeg. Niet alleen voor de nodige sport- en speluurtjes in onze vroegste jeugd, maar zeker tevens in het grotere plaatje: ook op mijn persoonlijke ontwikkeling en het verloop van mijn leven heeft ‘mijn beste’ direct én indirect een grote rol gespeeld.

Mix van nieuwsgierigheid, angst en (subtiele) sturing

Alleen al om die reden kijk je als moeders met een gezonde mengeling van nieuwsgierigheid, lichte angst en subtiele sturing naar het meisje dat je dochter aanklampt als eerste (beste) vriendinnetje.

1. Het eerste vriendinnetje is een groot voorbeeld voor je dochter

Of ze jonger of ouder is maakt niet zo veel uit, je kind zal hoe dan willen doen/kunnen/leren wat het vriendinnetje al doet/kan/leert. Dus dan is het fijn als het vriendinnetje in kwestie in dat opzicht een beetje een leuk en lichtend voorbeeld is, zeg maar.

2. Je dochter hecht zich enorm aan haar

Als ze elkaar een paar dagen (geen grap) niet gezien hebben, begint mijn dochter met een zeer aanwezige regelmaat te vragen wanneer we haar weer zien.

3. Het is haar eerste houden-van ervaring buiten familie om

Een bijzonder moment in de ontwikkeling van haar gevoelswereld, zouden psychologen zeggen. Gelijk hebben ze, dat is het ook.

4. Je gaat zelf ook van het vriendinnetje houden

Om al bovenstaande redenen (en onderstaande ook, trouwens).

5. Je dochter en zij corrigeren elkaar

‘Niet met je mond vol praten’, hoorde ik mijn dochter tegen haar mattie zeggen dit weekend. Ook al is haar mattie iets jonger en derhalve nog iets minder welbespraakt, toch zou ik zweren dat ik haar tegen mijn dochter hoorde zeggen dat ze niet met haar schoenen op de bank mocht.

6. Het is fijn als de moeder ook een beetje te pruimen is

In mijn geval is er sprake van een ongekende win-win, maar niet iedereen treft het zo goed. In het gunstigste geval vind je de moeder in kwestie gezellig gezelschap en dat komt mooi uit, want je zal de nodige tijd met elkaar door (moeten) brengen.

7. Met een beetje geluk gaat ze héél lang mee

Ik hoop dat het bij mijn dochter zal gaan zoals het bij mij ging. Aan hun moeders zal het in ieder geval niet liggen.

Ja, natuurlijk kan de eerste beste van je dochter ook een vriendje zijn!

Reageer op artikel:
7 x waarom het eerste (beste) vriendinnetje van je dochter zo bijzonder is
Sluiten