Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 3 aug 2017

Wetenschap: dit is het effect van een ‘corrigerende tik’ op het gedrag van je kind

Over hoe pedagogisch verantwoord een corrigerende tik of een ouderwetse draai om de oren is, lopen de meningen nogal uiteen. De wetenschap is er echter wel over uit: je kind regelmatig fysiek straffen heeft tot wel tien jaar later nog een negatieve impact op het gedrag van een kind. En dan hebben we het natuurlijk niet over één tik, maar stelselmatig./ 

Mentale gezondheid

Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Missouri. Hoewel de meerderheid van de Amerikanen vindt dat een tik op z’n tijd een prima straf is, bewijst hun onderzoek het tegengestelde. Ze namen 50 jaar lang de gegevens van 150.000 kinderen onder de loep en hun resultaten zijn niet mals. Lichamelijke straffen linken ze aan agressie, anti-sociaal gedrag, problemen met mentale gezondheid, cognitieve problemen en een laag zelfbeeld.

Nog recenter onderzoek dat werd gepubliceerd in Developmental Psychology komt tot dezelfde conclusie. In dit onderzoek werd gekeken naar gezinnen van verschillende afkomst met een laag inkomen.

Ongehoorzaam gedrag

Aan de hand van een vragenlijst, huisbezoeken en gesprekken met docenten ontdekten de wetenschappers dat Afro-Amerikaanse kinderen die vanaf 15 maanden oud met regelmaat lijfelijk gestraft werden, daar nog tot in groep 7 negatieve gevolgen van ondervonden. Die kinderen waren in groep 7 beduidend agressiever en toonden meer ongehoorzaam gedrag. Ook Europees-Amerikaanse kinderen die fysieke straffen kregen, toonden in groep 7 een korter lontje – zij het in minder heftige mate.

Langdurend effect

‘Uit ons onderzoek blijkt dat vooral Afro-Amerikaanse kinderen op latere leeftijd de impact ervaren van hoe ze op jonge leeftijd worden aangepakt. Het is heel belangrijk dat ouders afstand doen van lijfelijke straffen omdat het een langdurend effect heeft. Als we positief gedrag willen aanleren, moeten ouders hun kinderen al van jongs af aan leren hoe ze hun gedrag reguleren’, zegt Gustavo Carlo, die het onderzoek leidde.

Duidelijke regels

Dat betekent natuurlijk niet dat je je kind helemaal z’n gang moet laten gaan. Psycholoog dr. Vanessa Lapointe moedigt ‘productief terechtwijzen’ aan. Stel duidelijke regels op en focus op een sterke ouder-kindrelatie, zegt zij. ‘Het is onze taak ervoor te zorgen dat het regulerende deel van de hersenen van een kind kalm en gesetteld is. Op dat moment maak je je verwachtingen voor de volgende keer duidelijk en ga je verder.’ Volgens haar zorgt die simpele strategie er niet alleen voor dat driftbuien afnemen, maar zorgt het er ook voor dat een kind zich op de lange termijn beter gedraagt.

Je kind in de hoek zitten om af te koelen? Een time-out werkt niet én geeft een heel verkeerd signaal af naar kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wetenschap: dit is het effect van een ‘corrigerende tik’ op het gedrag van je kind
Sluiten