Menstruatie en het spiraal: dit is het effect op bloedverlies

Algemeen Laurien Bleeker 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je de komende jaren beschermd zijn tegen zwangerschappen, dan is een spiraaltje een uitkomst. Je hoeft immers niet elke dag aan je anticonceptie te denken en bent voor langere tijd beschermd. Wel kan het zijn dat je menstruatie erdoor verandert.

Natuurlijk verschilt dat per persoon, maar ook per spiraaltje. Je menstruatie na het laten zetten van een spiraal verloopt over het algemeen op de volgende manieren.

Menstruatie na het laten zetten van een hormoonspiraal

Een hormoonspiraal geeft, zoals de naam al zegt, kleine beetjes hormonen af. Dit is het hormoon progestageen en dat zorgt ervoor dat zaadcellen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond komen én dat een eventuele bevruchte eicel zich niet kan nestelen in je baarmoederslijmvlies. Na het laten plaatsen van een hormoonspiraal kan je wat last hebben van bloedverlies. Het kan zijn dat je menstruatiepatroon wat verandert, regelmatiger of lichter wordt of zelfs helemaal uitblijft. Dit is zowel het geval met de Kyleena hormoonspiraal als met de Mirena hormoonspiraal. Het verschil tussen deze hormoonspiraaltjes is dat het Kyleena spiraal iets minder hormonen afgeeft dan het oudere zusje, de Mirena.

Je menstruatie na een koperspiraal

Een koperspiraal beschermt je 5 tot 10 jaar tegen zwangerschap, een koperspiraal bevat dus geen hormonen, maar koper. Dit koper maakt zaadcellen inactief waardoor bevruchting dus niet kan plaatsvinden. De meest gebruikte koperspiraal in Nederland is de T-vormige spiraal, maar er zijn ook nog de Gynefix (een draadje), hoefijzervormige koperspiralen, koperballetjes (Ballerine) en de Flexi-T koperspiralen. Voor alle koperspiralen geldt eenzelfde algemeen beloop van de menstruatie na het plaatsen ervan. Met een koperspiraal blijft je menstruatiepatroon zoals ‘ie altijd was, maar de eerste menstruaties na het plaatsen, kunnen wat heftiger zijn en ook eerder plaatsvinden dan gewoonlijk. Geleidelijk neemt dit af en na een maand of drie zou je menstruatiepatroon weer gelijk moeten zijn aan hoe deze voor het plaatsen van het spiraaltje was. Wel kan het zo zijn dat je per menstruatie iets overvloediger bloedverlies hebt dan voorheen.

Hevig bloedverlies na koperspiraal

Sommige vrouwen ervaren veel heviger bloedverlies na het laten plaatsen van een koperspiraal. In principe zou het iets heviger kunnen zijn, maar niet extreem erg. Vaak lijkt het vooral meer, omdat in de jaren ervoor bijvoorbeeld een hormoonspiraal of de pil gebruikt is, waarbij het bloeden een stuk minder wordt door de toegevoegde hormonen. Heb je het gevoel dat het bloedverlies tijdens je menstruatie extreem is, neem dan contact op met je huisarts.

De ene maand een hevigere menstruatie dan de andere? Dit is waarom!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme