Redactie
Redactie Kids 10 apr 2017

Stappenplan: dit is de meest effectieve behandeling tegen hoofdluis

Eerder deze week vertelden we je het hoe en wat rondom een van de grootste irritaties (letterlijk en figuurlijk) van kinderen en hun ouders: hoofdluis. We spraken met Jeannette Constandse, al zes jaar hoofdluis coördinator op een school in Amstelveen. Nadat we haar het hemd van het lijf vroegen over waar luizen vandaan komen en vooral: waar ze het liefst gaan zitten, is het nu tijd voor haar gouden tips voor de meest effectieve behandeling.Lees hier ons eerste interview met Jeannette: feiten en fabels over hoofdluis.

1. Kammen met effectief middel


Eerst is het een kwestie van grondig kammen met een daartoe bestemd middel. Een aanrader volgens Jeanette is Dimeticon van Prioderm, dat je bij de apotheek of drogist kunt halen. De olie is enorm vet – want op basis van siliconen, dus niet chemisch – die je in het haar van je kind smeert. Vergeet vooral niet een vuilniszak over je kind te trekken, maar zeker ook op de grond; anders glij je nog weken uit. Je gebruikt het kammetje dat je erbij krijgt om zorgvuldig het haar van boven naar onder uit te kammen. Na elke ‘haal’, veeg je de kam schoon met een billendoekje of smoelendoekje, waarmee je meteen echt alle luizen uit de kam haalt. Als je de kam met alleen water schoonmaakt, blijven luizen en neten tussen de tanden van de kam zitten.’

2. Kammen: deel II


Na een eerste grondige kambeurt, herhaal je het ritueel. Je zal zien dat er dan allerlei babyluizen op je handen of in de kam zitten, die stikken namelijk door de olie en daarom klimmen ze naar boven (van de hoofdhuid af).

3. De tijd uitzitten in vershoudfolie


Daarna dek je het haar af in vershoudfolie, en laat je je kind ingepakt en wel een half uur zitten. Lees: televisie kijken. Na een half uur haal je de folie eraf, en kam je het geheel nog een keer goed door om de allerlaatste luizen eruit te vissen.

4. De olie uitwassen


Naar de douche, alwaar je het haar 5 tot 6 keer met gewone shampoo wast om de olie eruit te krijgen. 

Als je Prioderm gebruikt, vergeet dan niet na 9-10 dagen de behandeling te herhalen. En, wellicht nog belangrijker: controleer niet alleen kinderen, maar ook volwassenen!

Ook een aanrader: de nat-kam methode
Kam 14 dagen het haar elke dag als volgt met een netenkam om zeker te weten dat je alles eruit haalt (en waar je niet per se een speciaal product voor nodig hebt)
– Maak eerst het haar nat;
– Verdeel wat crèmespoeling over het haar en kam eerst met een gewone kam de eventuele klitten weg;
– Pak dan de fijntandige netenkam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Kam het haar boven wit papier of boven de wasbak;
– Veeg tijdens het kammen de kam regelmatig af aan keukenpapier/ toetenpoetsers
– Spoel de crèmespoeling uit en maak de kammen schoon.

LEES OOK: 14 dingen die ik anders zou doen als ik opnieuw moeder zou worden

Voorkomen is beter dan genezen

Ook als je kind nergens last van lijkt te hebben, is het raadzaam de boel in de gaten te houden. Lees: het haar van je kind te borstelen. Jeannette: ‘Nee, mijn dochter van 12 vindt dat ook niet fijn, maar het kan vrij gemakkelijk als ze televisie kijkt, bijvoorbeeld. Neem er goed de tijd voor, pak er indien nodig een zaklamp bij (handig: er zit er eentje op je mobiele telefoon).

Meiden: haar in een knot of vlecht

Ook al is het zeker geen garantie voor succes, maar de kans op besmetting is kleiner als meisjes hun haar in een knot of anders in een vlecht dragen. Als meisjes met lang haar net luizen gehad hebben, is het verstandig om de twee weken nadat ze schoon zijn, het haar gedurende die tijd eveneens vast te dragen. Mochten er nog levende neten zijn, dan is de kans op besmetting daardoor minder.  Luizen houden niet van luchtjes

Dit is precies de reden waarom veel ouders tea tree oil in het haar van hun kinderen smeren. Als je dat te gortig vindt (want best prijzig en een sterke reuk), kan ook de goedemorgen haarlotion van Zwitsal helpen. Nogmaals: geen garantie, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

Pleidooi voor luizenpluis op middelbare scholen

Wat niet meehelpt, is dat kinderen op de middelbare school niet op luizen getest worden. Daar kunnen luizen dus vrijelijk rondlopen en zich verspreiden, waarna het via hen bij jongere broers en zusjes terechtkomt, en lijkt het dus alsnog een probleem van kinderen op de basisschool. Volgens Jeannette zou het een groot verschil maken als er ook op de middelbare school regelmatig op luizen getest zou worden. Tot slot: hoofdluis is niets om je voor te schamen!

Jeannette: ‘Er heerst nog altijd een taboe op hoofdluis, en dat is nergens voor nodig. Ouders moeten gewoon zeggen als hun kind luis heeft, en hoeven zich – en zeker ook de kinderen niet – nergens voor te schamen. Het gaat er echt om dat ouders zich moeten beseffen dat zij de verantwoordelijkheid moeten nemen om meer tijd vrij te maken om effectief luizen uit te roeien. Kortom: kammen, kammen en nog eens kammen!’

Handige sites:

rivm.nl
luizenkliniek.nl
deluizenkap.nl (verwijdering luizen op basis van olijfolie)
landelijksteunpunthoofdluis.nl

5 redenen waarom het voor jou goed is om op school mee te helpen

Reageer op artikel:
Stappenplan: dit is de meest effectieve behandeling tegen hoofdluis
Sluiten