EHBO voor kinderen, onmisbaar voor elke (groot)ouder

(advertorial)

EHBO bij je kind, je hoopt toch dat je het nooit nodig hebt. Toch zeggen cijfers dat de kans aanwezig is dat je het wél eens nodig zult hebben. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Maaike volgde een cursus.

Het zijn cijfers waar ik van schrok: elke twee weken overlijdt een kind in Nederland tussen de 0 en 5 jaar door een privé-ongeval (denk: verdrinken in de sloot, stikken in een cherrytomaatje, vallen van de trap). Ruim 140.000 kinderen belanden elk jaar op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk in of om het huis. Juist handelen in de eerste minuten, kan het verschil betekenen tussen leven of dood. Wel driekwart van de ouders heeft afgelopen jaar een situatie meegemaakt waarbij EHBO nodig was. En toch: een overgrote meerderheid heeft nooit een cursus EHBO bij kinderen gevolgd (benieuwd naar jouw eigen EHBO-kennis: test het hier!).

EHBO voor kinderen is écht iets anders

Natuurlijk vond ik het logisch klinken: kinderen zijn geen minivolwassenen en hebben andere EHBO-zorg nodig. Maar tijdens de cursus iedereenehbo leerde ik waaróm het handig is een speciale cursus voor EHBO voor kinderen te volgen. Reflexen en reacties zijn bij kinderen bijvoorbeeld anders, zij kunnen hun klachten vaak niet goed verwoorden, hebben meer kraakbeen, andere lichaamsverhoudingen en soepeler gewrichtsbanden. Ook reageren ze anders: een zuigeling heeft bijvoorbeeld nog geen terugtrekreflex. Brandt hij zijn hand, dan huilt hij, maar kan hij zijn arm nog niet terugtrekken. Eng idee, toch? Ooit heb ik (zoals wel meer mensen) een ‘gewone’ EHBO-cursus gevolgd. Maar dit is écht andere koek. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik dacht: wat een eng idee dat ik dit allemaal nog niet wist! Stel je voor dat ik het nodig had gehad! Nu weet ik het gelukkig allemaal wél.

Wat ik bijvoorbeeld nog níet wist (en nu wel)

– Bij volwassenen wordt een ciruculatiestilstand (van het bloed) bijna altijd veroorzaakt door hartfalen. Bij kinderen door een ademstilstand (bijvoorbeeld door stikken)
– Kinderen komen door hun beperkte bloedvolume sneller in shock dan volwassenen
– Een harde buik, benauwdheid of ernstige buikpijn na een ongeluk kan betekenen dat er sprake is van inwendig letsel
– Verdrinking is de derde doodsoorzaak van kinderen van 0 tot 4 jaar, een jong kind kan al verdrinken in 20 centimenter water!
– Op vakantie moet je altijd O.R.S. junior meenemen, zodat bij oververhitting je kind voldoende zouten en mineralen binnenkrijgt, dit doet de klachten afnemen
– Eén van de kenmerken van een shock is rillen. Maar zuigelingen doen dit níet als ze in shock zijn…

Voorkomen is beter dan…

Niet alleen leerde ik dit soort dingen, ik leerde ook hoe te handelen als er iets gebeurt, en nog beter: hoe te voorkomen dát er iets gebeurt. Welke planten en bloemen zijn bijvoorbeeld giftig? Erg handig om te weten als je jonge kinderen hebt en een tuin aanlegt. Eigenlijk zou ik elke (groot)ouder én gastouder deze cursus willen aanraden. Want ja, het zal je maar gebeuren…

Hoe werkt het

Ik volgde de theorie in mijn eigen tempo en oefende daarna tijdens een praktijksessie alles wat ik had geleerd onder leiding van een (overigens geweldige!) instructeur. In de groep zaten onder anderen ouders, maar ook grootouders en gastouders. Sommige mensen hadden in hun omgeving al eens een ongeluk met een kind meegemaakt en voelden zich daarom nóg gemotiveerder de cursus te volgen. Ik hoorde trouwens dat sommige zorgverzekeringen de cursus vergoeden! We leerden dingen als ‘stabiele zijligging’, ‘wat je doet als je kind stikt’ en ‘reanimatie bij kinderen’. En oefenden in de praktijk de ‘sandwich-methode’, de ‘greep’ als je kleine kind zich ergens in verslikt. Erg leerzaam allemaal. En: daarna ben je als cursist twee jaar lang officieel gecertificeerd via het Nederlandse Rode Kruis. Ik vind het een opluchting. Het fijn is om te weten wat je zou moeten doen, maar vooral ook zodat je niet machteloos staat, als er écht eens iets aan de hand is. Dat je met kennis én zelfvertrouwen kunt handelen als er iets gebeurt.

Meer informatie: www.iedereenehbo.nl

Reageer op artikel:
EHBO voor kinderen, onmisbaar voor elke (groot)ouder
Sluiten