Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Kids 23 feb 2019

Alles wat je moet weten over het laten invriezen van je eicellen

‘Een slimme meid krijgt haar kinderen op tijd,’ is een oud Hollands gezegde dat steeds minder van toepassing is op tegenwoordige moeders. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen ligt nu op 29,8.

Maar door de snel ontwikkelende wetenschap rondom fertiliteit, is het door het invriezen van eicellen voor vrouwen steeds vaker mogelijk om ook op latere leeftijd kinderen te krijgen. Dat is goed nieuws voor vrouwen die de juiste partner nog niet zijn tegengekomen, die misschien eerst carrière willen maken, of te maken krijgen gezondheids- en vruchtbaarheidsproblemen.

Hoe gaat de procedure rondom het invriezen van eicellen in z’n werk en wat is fysiek gezien de beste leeftijd om je eicellen in te laten vriezen? We zetten de feiten op een rijtje:

Sinds 2006 is het in Nederland mogelijk om je eicellen in te laten vriezen. In 2011 is het echter pas mogelijk geworden voor alle vrouwen. Voor die tijd kwamen alleen vrouwen hiervoor in aanmerking die daar een medische reden voor hadden. Denk hierbij aan vervroegde overgang, genetische aandoeningen of verminderde vruchtbaarheid. Ook voor vrouwen die behandeld worden voor kanker, bijvoorbeeld door middel van chemotherapie, biedt dit uitkomst.

De procedure van het invriezen

De behandeling om eicellen te ‘oogsten’  is behoorlijk intensief. De natuurlijke hormoonhuishouding van de vrouw wordt kunstmatig overgenomen door hormoonbehandelingen. Twee tot drie weken voor het oogsten van de eicellen begin je hiermee. Waar je lichaam normaal gesproken 1 eicel per maand laat rijpen, worden nu alle follikels door de toegediende hormonen gestimuleerd. Hoe meer follikels rijpen, hoe meer eicellen er ingevroren kunnen worden. Hierdoor neemt de slagingskans toe. Als de follikels goed rijpen, wordt er vervolgens een hormoon toegediend dat voorkomt dat je lichaam een eisprong produceert. Zodoende kan de fertiliteitsarts de eicellen oogsten als de follikels rond de 1,8 of 2 millimeter groot zijn. Dit wordt aan de hand van inwendige echo’s gemeten.

Nadat de eicellen met een dikke naald via de vaginawand uit het lichaam zijn gehaald, worden ze heel snel ingevroren, om zo eventuele schade aan de cellen te beperken. Het ideale aantal eicellen om in te laten vriezen ligt tussen de 20 en 25. Hiervoor zijn meestal 3 of 4 behandelingen nodig.

Na extractie worden de eicellen ingevroren op een temperatuur van -196 graden Celsius. Zodra de vrouw gebruik wilt maken van haar eicellen, dan wordt er 1 of meerdere eicellen ontdooid en via IVF of ICSI bevrucht met een zaadcel. Vervolgens wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst bij de vrouw. De kans dat de terugplaatsing resulteert in een succesvolle zwangerschap ligt tussen de 5% en 30%, maar is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de leeftijd en algemene gezondheid van de vrouw en het moment van terugplaatsing.

De kosten

De kosten van het invriezen van eicellen ligt vaak een behoorlijk stuk hoger als er geen medische indicatie is voor de procedure. Het zonder medische indicatie laten invriezen van je eicellen komt vaak voor eigen rekening. Denk hierbij aan ongeveer 4000 euro per behandeling. Als je drie behandelingen nodig hebt, ligt het totaalbedrag dus op ongeveer 12.000 euro. Daarnaast betaal je 40 euro per elk jaar dat je je eicellen ingevroren wilt houden. Bijkomende kosten zijn in een later stadium een IVF of ICSI behandeling, waarbij de eicel wordt bevrucht en teruggeplaatst. Dit kost ongeveer 1700 euro.

Veel ziekenhuizen plaatsen de kosten van dit proces tegenwoordig op hun website. Check deze dus altijd voor een actueel overzicht.

Leeftijd

Puur lichamelijk gezien, geven artsen aan dat het verstandig is om je eicellen op een jonge(re) leeftijd in te laten vriezen. Hoe ouder de eicellen zijn, hoe groter de kans op genetische afwijkingen en een miskraam. Toch is er logischerwijs op jonge leeftijd weinig aanleiding om je eicellen al in te laten vriezen. Fertiliteitsarts Annelies Bos van het UMC raadt een leeftijd van 36 aan als beste leeftijd voor de procedure. Dit is een leeftijd waarop vrouwen vaak beter kunnen inschatten of ze binnenkort kinderen kunnen en willen krijgen. Eicellen van vrouwen van in de twintig zijn weliswaar vaak in betere conditie, maar zonder medische noodzaak is het onmogelijk om op die leeftijd goed in te kunnen schatten of je er ook daadwerkelijk gebruik van zal maken. De kans op een natuurlijke bevruchting is ook een stuk groter als je jonger bent.

Er zitten echter wel leeftijdsrestricties aan het invriezen van je eicellen. Het oogsten van eicellen is momenteel mogelijk tot 40 jaar. Terugplaatsing van een bevruchte eicel kan tot 50 jaar worden gedaan.

Dit artikel verscheen eerder op Mamaenzo.nl

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over het laten invriezen van je eicellen
Sluiten