Hoe zit ‘t écht met het aantal eiwitten en calorieën in eieren?
Als je lekker aan het bewegen bent, is de behoefte van je lichaam aan eiwit groter dan als je niet sport. Na een intensieve workout heeft je lichaam veel baat bij eiwitten, omdat deze ervoor zorgen dat je spieren zich snel herstellen. Veel sporters nemen dan ook veel eieren op in hun dieet en/of vullen hun voedingspatroon aan met speciale shakes.
Maar in hoeverre zijn eieren écht rijk aan eiwitten? En zitten er niet hartstikke veel calorieën in een ei? Welke voedingsvoordelen hebben eieren te bieden? En hoeveel moet je er dagelijks nuttigen om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen? Famme geeft antwoorden op al deze brandende vragen.
De gezondheidsvoordelen van eieren
1. Eiwitten
Eieren zijn een goed bron van eiwitten. Het eiwitsoort in eieren is van hoge kwaliteit, omdat het alle essentiële aminozuren – bouwstenen van onze proteïnen – bevat die het lichaam nodig heeft. Zo bevat een hardgekookt ei ongeveer 8 gram eiwitten. Om je een vergelijkingsvoorbeeld te geven bevat een pot Griekse yoghurt 17 gram eiwitten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten van een vrouw is 45 gram per dag. Dat wordt eitjes bakken geblazen!
2. Vitamine D
Ook zijn eieren een goede bron van vitamine D. Je zou ongeveer 9 eieren per dag moeten eten om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. Maar gelukkig krijgen we de meeste vitamine D binnen door blootstelling aan zonlicht. Je kunt natuurlijk een eitje eten om extra vitamines binnen te krijgen!
LEES OOK: Van A tot K: Waar zijn al die vitamines eigenlijk goed voor?
3. Omega-3-vetzuren
Als je niet weet wat omega-3-vetzuren inhoudt; Hier lees je alles over omega’s! Al met al zijn ze essentieel voor de gezondheid voor onze hersenen, hart en gewrichten. De hoeveelheid omega-3-vetzuren hangt af van het ei en wat de kip die het ei heeft gelegd heeft gegeten. Je kunt speciale omega-3 eieren kopen in de supermarkt om extra omega’s te nuttigen!
4. Selenium
Mineralen zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Zo werkt selenium als antioxidant die je rode bloedlichaampjes beschermt. Één groot ei bevat maar liefst 22 procent van de aanbevolen dagelijkse selenium.
LEES OOK: Magnesium, ijzer en zink: Welke mineralen zijn er en waar zijn ze goed voor?
5. Vol gevoel
Verschillende studies hebben aangetoond dat vrouwen met obesitas die eieren aten als ontbijt zich langer vol voelden. Met als gevolg dat ze minder calorieën aten gedurende de opvolgende 36 uur in vergelijking met vrouwen die veel koolhydraten nuttigden als ontbijt. Wil je langer genieten van een vol gevoel? Dan weet je wat je te doen staat!
Hoe kun je het beste eieren eten?
Dit hangt uiteraard af van wat je doel is. Als je wil afvallen of strikt let op je calorie-inname kun je het beste voor een gekookt of gepocheerd eitje gaan. Als je juist gezonde vetten binnen wil krijgen, veel sport of aan wil komen heb je meer baat bij gebakken eieren of omeletten.
Het is hoe dan ook belangrijk om te letten op wat je aan de eieren toevoegt. Je kunt eieren het beste combineren met gezonde koolhydraten, zoals volkoren producten en/of groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept met eieren, groenten en brood?
En hoe zit het dan met de calorieën? Gemiddeld heeft een groot ei 79 calorieën en een klein ei 54 calorieën. Een medium ei komt dus ongeveer uit op 63 calorieën. De meeste calorieën zitten verstopt in de dooier. Maar het aantal calorieën hangt ook af van de manier waarop je je ei bereidt. Het onderstaande rijtje is gebaseerd op de bereiding van één groot ei.
Calorieën per ei:
- Hardgekookt groot ei = 79 calorieën
- Gepocheerd ei = 79 calorieën
- Omelet = 96 calorieën
- Gebakken ei = 115 calorieën
- Roerei met melk = 125 calorieën
- Florentine = 267 calorieën
- Eggs Benedict = 287 calorieën
- Schots ei = 289 calorieën
Al met al zijn eitjes dus goede bronnen voor eiwitten én bevatten ze relatief gezien weinig calorieën. Eet smakelijk!