wpk-admin
wpk-admin Kids 30 aug 2018

8x De redenen waarom je je kind zijn eigen slaapplekje wil geven

Hoe bepaal je nou wanneer je kind in zijn eigen bed zou moeten slapen? De ene ouder wil dat zijn kind zo snel mogelijk zijn eigen plekje heeft, terwijl de andere ouder zijn kind het liefst voor altijd in het ‘grote bed’ wil laten slapen.

Het antwoord is eigenlijk dus heel simpel: dát bepaal je als ouder helemaal zelf. Jij weet het beste wanneer jouw kind eraan toe is om in zijn eigen bed te slapen. Maar wanneer je wil proberen om je kind toch echt zijn eigen slaapplekje te geven, houd dan deze acht redenen in je achterhoofd.

1. Zelfstandig kind

Wanneer kinderen bij hun ouders slapen, weten en leren ze niet goed hoe ze zichzelf in de nacht kunnen kalmeren wanneer ze niet kunnen slapen. Ze zijn dichtbij hun ouders die hen wel kunnen helpen als er iets is. Door het slapen in hun eigen bed, leren ze hoe ze zelfstandig kalm kunnen blijven en hoe het is om ’s nachts alleen te zijn.

2. Privacy voor jou

Jij weet als geen ander dat knuffelen en seks met je partner is onderdeel van een goede relatie. Het is fijn als je in je eigen slaapkamer samen met je partner privacy hebt, om ook op die manier nader tot elkaar te komen. Slapen jullie kinderen altijd bij jullie in bed, dan zul je extra creatief moeten zijn om tot intimiteit met je partner te komen. De slaapkamer is dan namelijk geen goede optie meer.

3. Trots gevoel overheerst

Kinderen voelen zich trots wanneer ze kunnen laten zien dat ze dingen zelf kunnen. Ze kleden zichzelf aan, wassen zichzelf en slapen ook zelf. Dit zorgt voor autonomie en het zelfvertrouwen om dingen zelf aan te pakken.

4. Met vriendjes meedoen

Vaak gaan kinderen rond hun achtste jaar kinderen naar slaapfeestjes. Wanneer ze niet zonder hun ouders kunnen slapen, wordt het lastig om mee te doen met de activiteiten van hun vriendjes.

5. Sterkere relatie tussen jou en je kind

Natuurlijk missen jij en je kind elkaar als jullie elkaar heel de dag niet gezien hebben. Het verlangen om dan ’s nachts wel bij elkaar te zijn, is groot. Het vinden van andere manieren om tijd met elkaar te besteden is alleen gezonder, omdat je kind zich zo beter ontwikkelt en de band tussen jullie nog sterker wordt.

6. Overwinnen van angsten

Er zijn kinderen die bang zijn voor het donker, monsters en kidnappers. Dit zijn normale angsten die ze kunnen overwinnen in hun eigen bed. Hun zelfvertrouwen gaat omhoog wanneer ze hun angsten met hulp van jou in hun eigen bed kunnen overwinnen.

Meer over dit onderwerp weten? Lees dan: ‘Zo slaapt je kind in no-time weer in z’n eigen bed’.

7. Schamen hoeft niet meer

Als je kind vaak in jouw bed slaapt en zijn of haar vriendjes doen dit allemaal niet meer, houden ze dit voor hen geheim en schamen ze zich. Kinderen kijken maar al te vaak naar hun vrienden en willen dingen bereiken die hun leeftijdgenoten ook hebben bereikt.

8. Gewend raken aan het donker

Het is een enorme prestatie en goed voor de ontwikkeling wanneer je kind ’s nachts in het donker op jou moet wachten, wanneer hij om je roept. Wanneer je kind een nachtmerrie heeft gehad of niet kan slapen, kun je niet binnen drie tellen naast zijn bed staan. Vervelend, maar je kind wordt er ook sterker door én krijgt meer zelfvertrouwen.

Bron: The Huffington Post

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8x De redenen waarom je je kind zijn eigen slaapplekje wil geven
Sluiten