Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 27 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

6 redenen waarom vrouwen een eigen bedrijf zouden moeten beginnen

Ondernemen een mannelijke aangelegenheid? Think again! Zulk gedachtengoed is al lang oér-ouderwets. En voor wie nog niet helemaal overtuigd is, sommen we nog eens 6 redenen op waarom vrouwen écht een eigen bedrijf zouden moeten beginnen.

Een bedrijf op poten zetten is natuurlijk altijd een beetje risky. Al helemaal als een verouderd maatschappijbeeld je onbewust toefluistert dat vrouwen gemaakt zijn voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen.

Gelukkig zijn er inmiddels tal van vrouwelijke rolmodellen die bewijzen dat ze prima in staat zijn om een eigen business te runnen (vaak juist gecombineerd met een uitgebreid gezin!). Zijn wíj blij dat dat ouderwetse beeld op die manier passé wordt! En alsof dat nog niet genoeg is, zijn hier nog eens zes redenen waarom vrouwen een eigen bedrijf zouden moeten beginnen.

6 redenen waarom meer vrouwen hun eigen bedrijf zouden moeten starten

1. Persoonlijke en professionele groei

We zeggen niet dat je eigen organisatie een gemakkelijk ritje zal zijn. Wat we je wél kunnen vertellen is dat je voor uitdagingen zal komen te staan die je anders nooit was tegengekomen.

En het mooie daaraan? Dat je door die uitdagingen ongelooflijk zal groeien als persoon. De verantwoordelijkheden die je op je zal nemen, zullen je op termijn een boost aan zelfvertrouwen bieden. En is persoonlijke groei nu niet het mooiste wat er bestaat?

2. Meer flexibiliteit

Je eigen baas zijn heeft zo zijn voordelen. En één van de allergrootste voordelen is het feit dat je je eigen tijd zal kunnen indelen. En ja, dat betekent ook dat je zelf je prioriteiten kan kiezen op vlak van je kinderen, je werk en je hobby’s.

Dat betekent ook dat niemand je zal bekritiseren als je graag wat langer uitslaapt (en evengoed tot in de late uurtjes verder werkt) en dat je hele werkschema niet overhoop hoeft te liggen als je onverwacht naar de dokter moet. En geloof ons liefste vrouwen: dat is heerlijk.

3. Beter loon

Ben je het beu om steeds geconfronteerd te worden met de loonskloof die nog steeds tussen man en vrouw heerst? Dan is er één oplossing dames: zorg dat je je eigen boontjes kan doppen.

Je eigen business opstarten betekent dat je je diensten in rekening kan brengen naar wat je écht waard bent. Die kans krijg je nu eenmaal niet wanneer je in loondienst bent en jezelf keihard bewijst tegen een vast uurtarief.

4. Kansen om impact te maken

Meer en meer mensen kiezen ervoor om een bedrijf op te starten omdat ze impact kunnen hebben in de gebieden die er echt toe doen.

De een wil gezond eten bij kinderen promoten, de ander wil faciliteiten in de zorgsector verbeteren. Wat jouw doel ook is, je eigen business biedt de uitgelezen kans om eindelijk het verschil te kunnen maken.

5. Betere gezondheids- en geluksniveaus

Het gevoel hebben dat je je eigen dromen aan het realiseren bent en dat je je achter persoonlijke projecten schaart, is goud waard. Sterker nog: het jaagt je geluksniveaus flink de hoogte in, zoals eerder door onderzoek werd aangetoond.

En die geluksniveaus zijn onlosmakelijk verbonden met een betere mentale en fysieke gezondheid. Daarbij komt nog eens dat je flexibele dagindeling het mogelijk maakt om rust te nemen wanneer je lichaam dat nodig heeft en ook dat komt je gezondheid alleen maar ten goede.

6. For feminism’s sake

Hoe we ook werken aan een wereld waarin mannen en vrouwen gelijke kansen hebben, we zijn nog lang niet altijd zo ver.

Het is daarom van groot belang om het signaal te geven dat vrouwen even capabel zijn als mannen op vlak van organisatiemanagement en innovatieve ideeën. For the sake of feminism!

Dus eeeuh, kriebelt het bij jou? Begin er dan maar aan! En liever nog vandaag dan morgen.

Meer over vrouwen en carrière

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme