Redactie
Redactie Kids 16 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Bang of boos? Het is maar net zoals je er naar kijkt

Ben jij ooit slachtoffer geweest van een depressie? Dan ben je niet de enige: bijna 10 procent van de Europese vrouwen zegt er het afgelopen jaar last van te hebben gehad. En ja, een deel van die vrouwen krijgt ook een kindje. In dat geval hebben jouw emoties niet alleen invloed op jezelf, maar ook op hoe je jouw baby’s emoties interpreteert.

Dat blijkt uit onderzoek van het European College of Neuropsychopharmacology (ja, een hele mond vol). Zij keken naar 29 zwangere vrouwen van wie de mentale gezondheid nu goed was, maar die eerder depressief of manisch-depressief zijn geweest. Die vergeleken ze met 28 mentaal helemaal gezonde zwangere proefpersonen.

Baby’s emoties interpreteren

De vrouwen werden getest in het derde trimester van hun zwangerschap, tussen de 27 en 39 weken. Ze kregen foto’s te zien en geluiden te horen van het gelach én gehuil van zowel baby’s als volwassenen. Ze moesten daarna aangeven hoe blij of verdrietig de personen waren.

Wat bleek?

Vrouwen die gevoelig waren voor een mentale ziekte, beoordeelden ook de emoties van anderen anders. Degenen die depressief waren geweest, beoordeelden bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukkingen van volwassenen en het gehuil van baby’s negatiever dan ze daadwerkelijk waren. Mensen die manisch-depressief waren, beoordeelden gezichtsuitdrukkingen juist als blijer dan bedoeld. Overigens hadden zij überhaupt meer moeite met het herkennen van uitdrukkingen.

4x Hoe we onze peuters kunnen leren over emoties

Geen slechte moeder

Al die verschillen traden dus ook op als ze tijdens de tests gewoon mentaal gezond waren. Niet alleen herkenden en interpreteerden vrouwen met een geschiedenis van mentale ziektes verschillende emoties anders, maar ze hadden ook moeite om goed op te reageren op heftige emoties van kinderen. Omdat interactie met de moeder in de kindertijd heel belangrijk is, kan dat dus ook de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Dat willen de onderzoekers in een vervolgstudie uitzoeken.

Tot slot

Volgens de onderzoekers heeft je mentale gezondheid er overigens niets (we herhalen: niets) te maken met of je een goede of slechte moeder bent. Zelfs als je moeite hebt met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen of geluiden, betekent dat niet dat je het helemaal niet kunt, en al helemaal niet dat je er niet mee kunt oefenen. Laat je daar dus vooral niet door tegenhouden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bang of boos? Het is maar net zoals je er naar kijkt
Sluiten