Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 28 mei 2018

Zo beïnvloedt jouw eigen jeugd de opvoeding van je kinderen (en hoe je dat doorbreekt)

Een halve eeuw geleden was billenkoek nog de normaalste zaak van de wereld – inmiddels gelukkig niet meer, maar straffen met harde woorden gebeurt nog wel. En als jouw ouders je streng hebben opgevoed, bestaat de kans dat je dat onbewust als normaal bent gaan zien, zelfs als je eigenlijk een mildere ouder wilt zijn. ‘Goed voorbeeld goed volgen’ werkt immers ook omgekeerd.

Dat kan natuurlijk op meerdere manieren, variërend van af en toe een gemene opmerking tot regelmatige woedeuitbarstingen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het heel lang doorgaat binnen families: fysiek en emotioneel misbruik kwam vaak minstens drie generaties voor, wat het bijna ‘erfelijk’ maakt. Zoals psycholoog Susan Newman zegt: “Vergelijk het met alcohol: als er veel gedronken wordt in huis, gaan je kinderen dat waarschijnlijk ook doen.”

Hoewel je het waarschijnlijk niet durft toe te geven als je je kind niet altijd even goed behandelt als je zou willen, is dat dus niet helemaal jouw schuld, maar eerder dat van jouw eigen trauma. Onderzoekers toonden aan dat blootstelling aan misbruik zelfs veranderingen in je lichaam en hersenen kan veroorzaken, waardoor je dingen anders gaat zien. Maar wat doe je daartegen?

Zie je eigen fouten onder ogen

Je kind niet goed behandelen, zelfs al is dat sporadisch, wordt niet echt geaccepteerd in deze maatschappij. Gelukkig maar, maar de kans is wel groot dat je daardoor ook tegenover jezelf niet toe durft te geven dat je fouten maakt als ouder. Maar zo lang je dat niet doet, pak je ook het probleem niet aan. Sterker nog, daardoor reageer je je boosheid over jezelf misschien zelfs wel af op je kinderen. Geef daarom toe dat je af en toe je zelfbeheersing verliest, maar bedenk ook dat dat je niet meteen een slechte ouder maakt.

LEES OOK: Deze campagne tegen kindermishandeling is ijzersterk

Beperk de invloed van je ouders in de opvoeding

Zelfs als je eigen opvoeding niet helemaal optimaal was, heb je misschien nog steeds contact met je ouders. Dat kan heel goed zijn voor je kind, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ouders zich niet gaan bemoeien met de opvoeding. Maak daar daarom duidelijke afspraken over, hoe eng dat ook is.

Probeer bewust met je kinderen om te gaan

Natuurlijk ga je in bepaalde mate altijd bewust om met je kinderen, maar toch val je automatisch ook vaak terug in vertrouwde patronen – en misschien word je dan toch ineens weer heel boos. Stel jezelf, liefst vóórdat dat gebeurt, in plaats daarvan de vraag: waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom schreeuw en scheld je? Als je stilstaat bij je frustraties, kun je ze ook veel beter relativeren en is de kans groter dat ze snel zullen verdwijnen.

Vraag om hulp

Als je merkt dat jouw opvoeding echt een grote invloed heeft op hoe je met jouw kinderen omgaat (en je ook het idee hebt dat dat hen daadwerkelijk beïnvloedt), is het misschien een goed plan om daar hulp bij te zoeken van een psycholoog. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van kracht – en het is goed voor jezelf én je kinderen.

The Washington Post

Reageer op artikel:
Zo beïnvloedt jouw eigen jeugd de opvoeding van je kinderen (en hoe je dat doorbreekt)
Sluiten