Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 19 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek: op déze leeftijd zou je kind in z’n eigen bed moeten slapen

Een pasgeboren baby mee naar huis nemen kan nogal angstaanjagend zijn. Het liefst wil je constant checken of alles goed gaat. Ook in de nacht. Daarom voelt het zéker aan het begin veilig om het wiegje in jullie slaapkamer te hebben staan. Maar wanneer wordt het tijd om het bedje naar zijn eigen kamer te verhuizen?

Natuurlijk is het vooral de bedoeling dat iedereen het bedje op de kamer laat staan (of co-slaapt) tot wanneer het goed voelt, maar volgens dit onderzoek zou dat ervoor kunnen zorgen dat je baby korter slaapt.

Eigen kamer

De richtlijnen voor dé perfecte verhuis-leeftijd blijven veranderen en er is vaak een soort vaag, grijs gebied. Maar nieuw onderzoek brengt daar verandering in: volgens onderzoekers van de American Academy of Pediatrics is vier maanden de magische leeftijd om het wiegje naar een eigen kamer te verplaatsen.

Wiegendood

Naar aanleiding van eerder onderzoek werd geadviseerd een kamer met de baby te delen tot deze 6 maanden tot een jaar oud was. Voornamelijk om wiegendood te voorkomen. Dit advies wordt nu in twijfel getrokken, omdat de onderzoekers hierin niet hebben gekeken naar de kwaliteit van de nachtrust en de ontwikkeling van het kind.

Ian Paul en zijn team keken daar wél naar, en kwamen erachter dat de baby’s van moeders die het wiegje al met drie maanden naar een eigen kamer verhuisden, langer slapen. Voorbeeldje: baby’s van negen maanden oud die nog bij hun ouders in de kamer sliepen, sliepen gemiddeld zo’n 9.75 uur per nacht, terwijl de vroege verhuizers zo’n 10,5 uur sliepen.

Nieuw onderzoek

‘We voelden de behoefte om dit opnieuw te onderzoeken, omdat het bewijsmateriaal voor de 6 tot 12 maanden-richtlijn erg zwak is’, vertelt Ian. ‘We denken dat de Academy wiegendood zo graag wil voorkomen, dat ze de gegevens met een bevooroordeeld perspectief hebben bekeken.’ Het wiegje zo lang op de kamer houden kan volgens Ian daarnaast juist averechts werken, omdat op deze leeftijd ook verlatingsangst ontstaat.

Verder is voldoende slaap zowel voor ouders als voor de baby ontzettend belangrijk. Er is een balans nodig in veiligheid, genoeg slaap voor iedereen en een goed ontwikkeling voor de baby. Ian denkt dat de baby met 4 maanden naar een eigen kamer verplaatsen een stap in de goede richting is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mom.me

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme