Heeft de eikenprocessierups jou ook al te pakken? Hier lees je alles wat je erover wil weten!
Het warme weer van de afgelopen tijd is niet alleen heerlijk, het zorgt er ook voor dat de eikenprocessierups weer opduikt. Grote kans dat je er al veel over gehoord hebt, maar dat je ook nog wat vragen hebt.
Wat is het voor beestje? Hoe krijg je het, en misschien wel het belangrijkste: hoe kom je weer van de klachten af? Wij zetten alles voor je op een rijtje:
De eikenprocessierups: dit is het
De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder en komt vooral op – je raadt het al – eiken voor. In het voorjaar, tegen de tijd wanneer ook de eerste jonge eikenbladeren verschijnen, kun je de eerste rupsjes al spotten. Een feitje tussendoor: de rups vervelt meerdere keren en krijgen bij de derde keer pas de beruchte giftige haartjes. De eikenprocessierups heeft over zijn hele lichaam gemiddeld 700.000 brandhaartjes die niet met het blote oog te zien zin. Deze brandhaartjes worden losgelaten als het beestje zich bedreigt voelt – belangrijk dus om er bij uit de buurt te blijven.
Niet gevaarlijk, wel vervelend
Deze brandhaartjes zijn niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend. Je hoeft nog niet eens in de buurt van een eikenboom te zijn geweest om er last van te krijgen. De haren kunnen door de wind wel vijftig tot honderd meter ver worden geblazen. De haren dringen dan de huid, ogen of luchtwegen binnen en dat zorgt voor flink wat irritatie. En niet alleen bij mensen, ook voor huisdieren kan het vervelend zijn.
Klachten (en dit kun je er tegen doen)
De klachten die het meeste voorkomen zijn jeuk en huiduitslag zoals rode plekken en bulten. De haartjes kunnen ook zorgen voor irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het vervelende is misschien wel dat je er niet heel veel tegen kunt doen. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken vanzelf. Het kan helpen om de bultjes in te smeren met een zachte crème waar menthol of Aloë Vera in zit. Verder kun je met plakband of tape je huid ‘strippen’ om zeker te zijn dat alle brandhaartjes weg zijn. Het is ook aan te raden om je kleding goed te wassen. Let wel: heb je ernstige of aanhoudende klachten, neem dan even contact op met de huisarts.
Wat moet je doen als je ze spot?
Een plaag is geen plaag als ze makkelijk te bestrijden zijn. Vogels en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het ophangen van nestkastjes om vogels te lokken zou dus kunnen helpen. Zie je een nest bij een eikenboom? Dan is het verstandig om het door een specialistisch bedrijf te laten verwijderen.