Redactie
Redactie Eten 4 apr 2016

Einde aan de onduidelijkheid: wat bewaar je wel en niet in de ijskast?

Het zijn van die dingen waar je niet per se nachten van wakker ligt, maar waarvan je wel verdomd blij bent als je ein-de-lijk weet hoe het zit. Dat had ik toen ik dit weekend in de Volkskrant een artikel las dat antwoord gaf op de vraag ‘welke groenten en fruit je nou wel en niet in de koelkast legt’.

De grootste verrassingen

Tomaten moeten niet in de ijskast. Tomaten vinden het leven het fijnst bij een temperatuur van 15 à16 graden. Kortom: een stuk warmer dan in de ijskast die standaard tussen 3°C en 4°C ingesteld staat. Eenzelfde aversie van kou geldt ook voor komkommers, aubergines, courgettes en paprika. De reden: bij lage temperaturen veranderen de structuur en de smaak van het product, aldus Woltering.

Appels en peren: wél in de ijskast. Dat geeft wat ruimte in je mooie fruitschaal, want appels en peren kun je in daar langer bewaren dan erbuiten. Dat geldt overigens niet voor bananen, mango’s en andere tropische vruchten – die houden niet van kou.

Bron: Flickr

Slappe blaadjes

Bladgroenten (sla, spinazie, andijvie) en kolen: ook in de koelkast. Als die in te hoge temperaturen bewaard worden, via de bladeren vocht, waardoor ze slap (en dus minder lekker) worden.
En nog een leuk weetje van professor Woltering: groenten en fruit leven nog als je ze op je bord hebt liggen. Ook al zijn ze geplukt of afgesneden, dat weerhoudt ze er niet van om rustig door te leven.

Bonus-weetje

Plus: botanisch gezien zijn tomaten en komkommers vruchten, maar omdat ze niet aan een boom groeien, worden ze tot de groentes gerekend.

Met dank aan hoogleraar productfysiologie en kwaliteit Ernst Woltering, verbonden aan de Universiteit Wageningen.

Wist jij dit allemaal al of heb je nog andere tips, laat het ons weten via Facebook!>

Heb je picky eaters , lees dan vooral ook even: 10 tips die wél werken om je kinderen groente te laten eten>

Reageer op artikel:
Einde aan de onduidelijkheid: wat bewaar je wel en niet in de ijskast?
Sluiten