Redactie
Redactie Persoonlijk 7 feb 2017

Eindelijk erkenning: een mens wordt nooit volwassen


Als ik voor alle keren dat mij verteld is dat ‘ik niet zo kinderachtig moet doen’ een euro zou krijgen, had ik nu allang niet meer voor Famme geschreven, maar ergens op een tropisch eiland de hele dag kokosnoten geplukt. Minstens zo vaak gehoord: ‘word toch eens volwassen’. Lieve mensen, vergeefse moeite, want volgens recent wetenschappelijk onderzoek is het nog maar de vraag of de mens ooit echt volwassen wordt. Eindelijk erkenning!

Wat volgt is een interessante verhandeling over de vraag of onze volwassenheid wordt bepaald door ons gedrag of door het brein. De vergelijking met het volwassenwordingsproces van dieren wordt ook aangehaald: bij dieren geldt doorgaans dat ze, zodra ze zich kunnen voortplanten, als volwassen worden beschouwd. 

Conform de maatschappelijke fatsoensnorm
. Ondanks dat mensen dat al aanzienlijk eerder kunnen, spreken wij meestal over een (jong)volwassene wanneer iemand de leeftijd van 18 jaar bereikt; het moment waarop de samenleving verwacht dat deze persoon in staat is ‘zich te kunnen houden aan de fatsoensnormen zoals die door de maatschappij worden aangegeven’. Daaraan gekoppeld zijn ook bepaalde rechten, zoals stemrecht.

Altijd in ontwikkeling

Je brein zou dan namelijk in staat moeten zijn dit soort weloverwogen keuzes en beslissingen te moeten maken. Maar, zo tekent hersenonderzoeker Paul Lucassen van de Universiteit van Amsterdam in een artikel op NOS.nl aan, ‘het brein is dan nog steeds in ontwikkeling’, en worden er in een aantal gebieden in het brein rond – en na- die tijd nog volop nieuwe zenuwcellen geboren. Kortom: ons brein is dan nog niet volwassen. Hij beargumenteert zijn uitgangspunt dat volwassenheid vooral wordt bepaald door gedrag, en niet door het brein. Deze cartoons bewijzen dit punt exact: een mens wordt nooit helemaal volwassen!

Nieuwe zenuwcellen werpen nieuw licht


Dat van die nieuwe zenuwcellen is nieuw voor de wetenschap. Ze ontstaan onder meer in de zogeheten hippocampus – het gedeelte in het brein dat betrokken is bij leren en ons geheugen. Met andere woorden: ons geheugen is nog volop in ontwikkeling. Maar ook de frontale cortex blijft lekker in beweging, en dat is nou net het gebied waar je remmingen geremd – of juist niet – worden.

Kortom: op je 18de ben je nog allesbehalve volwassen. De zenuwcellen die je continu blijft ontwikkelen, maken je meer weloverwogen in je besluiten, slimmer en – dus – volwassener. Amerikaanse onderzoekers gooien daar nog een schep bovenop: volgens hen zijn hersenen zo lang in ontwikkeling, dat ze betwijfelen of je ooit wel van een ‘volwassen brein’ kunt spreken. Een portie nieuwe zenuwcellen, graag


Iedereen die niet van sporten houdt: stop nu met lezen. Want die aanmaak van nieuwe zenuwcellen kun je dus zelf stimuleren – door te sporten. Althans, dat bleek uit het onderzoek bij de muizen en ratten. De hippocampus ging beter werken en er was een sterke toename in de aanmaak van die ‘volwassenheidscellen’. Of dat ook voor mensen zo werkt, wordt op dit moment onderzocht. Over een paar maanden wordt daar de uitslag van verwacht…. To be continued dus. Mensen die later naar bed gaan en meer snoozen zijn trouwens ook slimmer (hoe bedoel je, tegenstrijdig?). En van chocola word je dat trouwens ook (die geloven we sowieso).

Nos.nl

Reageer op artikel:
Eindelijk erkenning: een mens wordt nooit volwassen

Sluiten