Zou dit bedrijf ervoor zorgen dat de eisen voor stewardessen minder streng worden?

Toegegeven; stewardessen zien er altijd uit om door een ringetje te halen. Het is dan ook altijd even slikken als je met donkere kringen in je joggingpak en met een knot op je hoofd op het vliegtuig stapt na een vermoeiende vakantie. Gelukkig zijn alle ogen niet gericht op jou, maar op de stewardessen.

Als je stewardess wil(de) worden weet je dat ‘er goed uitzien’ één van de belangrijkste eisen is. Een likje mascara hier, een vleugje poeder daar. Jij kunt je echter niet voorstellen dat je na zo’n lange reis nog zin hebt om ook maar naar je make-up tasje opzoek te gaan. Én op en neer vliegen én er zo goed bijlopen; hoe doen ze het toch?

Eisen

Het is uiteraard geen kwestie van willen, maar moeten. Als stewardess zijnde moet je – net zoals binnen andere functies – aan bepaalde eisen voldoen. Naast de juiste lengte, werkervaring en diploma(‘s), is het voor luchtvaartmaatschappijen een eis dat je er representatief uitziet. Wat bedoelen organisaties hier eigenlijk mee? Iedere luchtvaartmaatschappij hangt hier een andere betekenis aan. Over het algemeen betekent representativiteit binnen de branche het dragen van een uniform (niet groter dan maat 40), verzorgde én natuurlijke make-up en opgestoken haar.

LEES OOK: Ziek geweest? Dan kun je dit make-up product beter weggooien

Vrouwelijke medewerkers

Hoewel stewards er ook netjes bijlopen valt het wel op dat veel van de fysieke eisen voornamelijk op vrouwen zijn gericht. Deze eisen komen veelal overeen met wat er binnen de maatschappij als ‘vrouwelijk’ wordt beschouwd. Juist omdat de gestelde voorwaarden voornamelijk op vrouwen zijn gericht, staat het beroep bekend als ‘vrouwenberoep’. Het is dan ook niet gek dat het merendeel van het cabinepersoneel vrouw is. Gezien mannen net zo goed vrolijk, zorgzaam, klantgericht en behulpzaam kunnen zijn hoeft dit beroep niet specifiek geschikt voor vrouwen te zijn. Diversiteit zorgt juist voor meer gelijkheid op de werkvloer. Ook in de lucht.

Nieuw tijdperk?

Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic maakt de eerste stappen naar deze gelijkheid. Deze organisatie schrapt de regel dat vrouwelijke medewerkers verplicht zijn om make-up te dragen. Ook kunnen stewardessen van Virgin Atlantic voortaan kiezen of ze hun uniform liever compleet maken met een rok of broek. Misschien brengt dit een verandering in de ouderwetse normen binnen de luchtvaartindustrie teweeg…

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zou dit bedrijf ervoor zorgen dat de eisen voor stewardessen minder streng worden?
Sluiten