Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Work & Life 24 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

11 x lessen die je moeder je leerde en waar je naar had moeten luisteren…

Nu we zelf steeds ouder worden en we soms (lees: vaak) met de handen in het haar zitten omdat je kinderen voor de honderdste keer maar niet lijken te luisteren, denken we geregeld terug aan de lessen die je moeder je leerde. En waar jij je maar al te graag tegen afzette.

We’ve all been there én hebben ervan geleerd… Toch?

Ben je om een beetje een Christelijke tijd weer thuis?

Je dacht vaak dat écht leuke feestjes pas na een uurtje of twee ‘s nachts begon. Man, wat was je boos toen je moeder die ene keer om 23.00 uur voor de kroeg stond te wachten in de auto. We zijn gek op uitgaan, maar de tijd van mega-katers, gedoe met de politie, ruzies en baldadigheid zijn het niet altijd waard. En jep, dat soort dingen gebeurden meestal na tweeën.

Je gaat nooit spijt hebben van een sport uitoefenen

Al die tijd dat we onze tijd hadden kunnen besteden aan een topsporter (of -muzikant) worden, maakten we ruzie met onze moeders. Nu heb je spijt, want nu je ouder bent zie je pas de waarde van een (team)sport of muziekinstrument kunnen spelen.

Hoe je eruit ziet is niet het belangrijkste

Hoe vaak ze je dit ook vertelde, avondenlang stond je voor de spiegel omdat hoe je eruit zag zó belangrijk was. Hoe je eruit zag bepaalde hoe gelukkig je was. Hoe sneller je je realiseert dat er meer is dan je uiterlijk, hoe sneller je écht gelukkig bent.

Met aardig doen kom je verder

Je vasthouden aan je normen en waarden brengen je altijd naar waar je naartoe wilt, zelf al duurt het dan iets langer. Tegen mensen liegen en ze bedriegen helpen je misschien sneller aan iets, maar de consequenties zijn het eigenlijk nooit waard. Tegen de tijd dat je het doel bereikt hebt zou je willen dat je het op de goede manier had gedaan.

De waarheid komt altijd naar boven

Het duurt even voordat je weet dat liegen geen nut heeft en een geheim nooit lang geheim blijft. Talloze keren kwam onze leugen uit en zaten in een meer klote positie als dat we gewoon in het begin eerlijk waren geweest.

Ga niet naar buiten met nat haar

Dit is typisch een les die we zelf moesten leren. Helaas, want vaak eindigde het in een verkoudheid of een bad, really bad hair day. Eigenlijk is er geen reden om met nat haar naar buiten te gaan. Inmiddels zet je je wekker gewoon vijf minuutjes eerder.

Geduld is een schone zaak

Wachten tot goede dingen gebeuren lijkt een saaie en niet motiverende les voor kinderen. Maar, als je eenmaal opgroeit kom je erachter dat goede dingen, zoals relaties, gebeuren als je ze niet verwacht.

Vergeet en vergeef

Er is niks meer vermoeiend dan vasthouden aan een discussie. Je moeder wist waarschijnlijk al dat je leven te kort is om boos en gefrustreerd te zijn.

Zeg netjes alstublieft en dankuwel

Iedereen heeft een hekel aan mensen die geen dankjewel zeggen, een deur openhouden of niet fatsoenlijk kunnen eten of reageren. We haatte het als moeder weer eens zei dat we onze ellebogen bij moesten houden tijdens het eten, maar nu ben je haar dankbaar als je een belangrijk dinertje hebt.

Kom voor jezelf op

Laat mensen niet over je heen lopen. Als je moeder weer eens in discussie ging met een verkoper gingen we bijna dood van gêne. Maar we realiseerde ons niet dat ze voor zichzelf op kwam.

Spaar een beetje

Waarschijnlijk baal je vandaag de dag dat je niet al die enveloppes van oma meer hebt. Maar goed, je wilde ze liever uitgeven aan knikkers of voetbalplaatjes. Tegenwoordig denk je wel drie keer na voordat je iets koopt, dankzij deze wijze les van je moeder.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
11 x lessen die je moeder je leerde en waar je naar had moeten luisteren…
Sluiten