Anne Broekman
Anne Broekman Kids 19 oktober 2017

Elke avond strijd: hoe het wassen van mijn peuters haren een drama werd

Waar de badtijd eerst een vrolijk tafereel van gespetter en geplons was, is het wassen van de haren van haar peuter nu een waar strijdtoneel geworden. Famme’s Anne snapt er niets van en vraagt om hulp.

Tranendal

Het was altijd zo gezellig. Lekker warm-maar-niet-te-heet water, Zwitsal-badschuim erin, wat plastic bakjes, eendjes en een pop in badpak en de pret kon beginnen. Mijn peuterdochter kraaide, greep naar het schuim, ‘zwom’ met haar pop en liet zich gewillig inzepen en wassen. Ja, óók de haartjes. Maar ineens kreeg ze de kolder in de kop. Het badderen werd een crime, en het haren wassen de grande finale met tranendal.

Op een gillen

Hoe ik ook in mijn geheugen graaf, ik kan niet echt een aanleiding vinden (of het moet die keer zijn dat ze in bad had gepoept en daar heel erg van schrok). Het uitspoelen van haar haartjes heeft mijn dochter nooit heel leuk gevonden, maar plots zette ze het al op een gillen als ik haar haren voorzichtig nat maakte en er wat shampoo (prikt niet in de oogjes) in wreef. En daarna gaat het pas echt los, namelijk als ik een bakje water pak om het uit te wassen. Ze gilt, schreeuwt, slaat om zich heen en probeert paniekerig uit bad te klimmen. En ik weet me er geen raad mee.

Niets helpt

Ik heb al vanalles geprobeerd. Een washandje voor haar ogen houden. Ter afleiding leuke liedjes zingen. Eerst de haren van de pop wassen. Samen in bad, waarbij ze mij mag natmaken. Het helpt niks, nakkes, nada. Zodra ik ook maar aanstalten maak om haar blonde krullen nat te maken, breekt de hel los. En ik moet toegeven dat ik het tegenwoordig maar even laat. Dan maak ik haar koppie lafjes nat met een washandje (dan komt me al op een hoop gegil te staan) en verder geef ik het op. Hoewel: laatst had ze voor het eerst luizen en moest er natuurlijk wel goed gewassen worden met de speciale shampoo. Mijn man en ik hebben haar met z’n tweetjes in bedwang moeten houden en ik vermoed dat de buren zes huizen verder alles hebben meegekregen.

S.O.S.

Dus lieve mede-moeders, ik begin een beetje wanhopig te worden. Hoe pakken jullie dit aan? Tips – of extra handen – om dit varkentje te kunnen wassen zijn van harte welkom. Ik wacht gespannen op jullie briljante advies.

Ja, je leest het goed, we doen het dus allemaal verkeerd: broodnodige cursus haren wassen voor vrouwen

Reageer op artikel:
Elke avond strijd: hoe het wassen van mijn peuters haren een drama werd
Sluiten