Redactie
Redactie Algemeen 18 dec 2017

Elke dag doelloos op Facebook kijken maakt een mens chagrijnig

We wisten al dat elke dag op Facebook kijken om meerdere redenen niet goed voor je is. Dat bevestigt niemand minder dan Facebook-oprichter Mark Zuckerberg nu zelf ook.

Elke dag op Facebook kijken = zinloze exercitie

Hoe vaak gebeurt het je dat je gedachteloos je telefoon oppakt, op het blauwe F-icoon klikt en je vervolgens enkele minuten doelloos naar beneden scrollt. Hoe vaak heb je dan het idee dat je a) vooral reclame ziet b) vooral berichten van pagina’s die je leuk vindt ziet (en dus aanzienlijk minder berichten van vrienden) en c) vooral dingen ziet die je al gezien had? Kortom: je weet dat veel op Facebook kijken zinloos is en over het algemeen weinig nieuws onder de zon brengt, en toch doe je het.

Afbrokkelen sociale samenleving

De afgelopen maanden klapten talloze voormalig medewerkers van Mark Zuckerberg uit de school. Ze voelden zich allemaal schuldig omdat ze een ‘monster’ ontwikkeld zouden hebben, waar mensen eerder slechter dan beter van zouden worden. Facebook zou een bijdrage leveren aan de afbrokkeling van de sociale cohesie van de samenleving, zo klinken de kritieken.

Tien minuten zinloos scrollen

Facebook is er zelf ook niet blij mee. In een officiële verklaring gaf het bedrijf vorige week toe dat er inderdaad sprake is van een verband tussen veel op Facebook kijken en een slecht humeur. Met dank aan studenten van de Universiteit van Michigan, die op basis van onderzoek naar buiten brachten dat mensen die per dag tien minuten doelloos op Facebook keken, over het algemeen een slechtere bui hadden dan mensen die het sociale platform bewust gebruiken om met vrienden te praten, bijvoorbeeld.

Positief bindmiddel

Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om Facebook als geheel, maar vooral om mensen die ‘domweg’ scrollen en zich niet actief in een gesprek of discussie mengen of iets interessants lezen waar ze echt wat van opsteken. Als bindmiddel tussen vrienden en andere connecties kan Facebook wel degelijk een constructieve, plezierige rol spelen, evenals dat likes en enthousiaste comments op een post of foto mensen nog altijd een boost in zelfvertrouwen kan geven.

Nader onderzoek

Mark en de zijnen lieten weten een miljoen dollar te zullen investeren in nader onderzoek naar de impact van sociale netwerken, en Facebook in het bijzonder. Doel is om te kijken hoe Facebook gebruikers kan aanmoedigen meer en actiever mee te doen in gesprekken en discussies, omdat we ons daar beter – lees: in ieder geval niet slechter – van zouden voelen.

Vinden we leuk

Leuk detail: Facebook heeft ook aangegeven met de optie te komen waarmee je de posts en status-updates van je ex kunt verbergen. LIKE!

Ook zoiets: Mensen maken steeds vaker ruzie over foto’s van kinderen op social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Elke dag doelloos op Facebook kijken maakt een mens chagrijnig
Sluiten