Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 17 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

Elk kind moet op handen gedragen worden

Phileine had het op zijn zachtst gezegd niet zo met Peter R. en daar kwam plots onverwachts verandering in.

Beste Peter R.,

‘Eerlijk zijn brengt je het verst’ heb ik geleerd van mijn moeder. Dus ik zal maar eerlijk zijn; ik vond je nooit zo leuk. En dat is eerlijk maar ook een beetje zacht gezegd. Je manier van praten, de onderwerpen en je drang naar gerechtigheid irriteerden mij en deden mij denken aan borstklopperij. Gisteren veranderde dat. Je was te gast bij Matthijs van Nieuwkerk en vertelde over je nieuwe programma.

Over je grens heen

Je gaat de grens over. Nu deed je dat voor eerdere programma’s ook al maar nu ga je de grens over met een ander doel. En dat doel raakt mij diep. Je laat op journalistieke wijze aan ons Hollanders zien hoe het staat met de schending van de kinderrechten in de wereld.
Je doet verslag van kinderhandel, kinderslavernij en het ritueel ‘offeren van kinderen’ waarbij ze ernstig verminkt worden ten gunste van zakelijk succes. En daarmee ga je niet alleen letterlijk de grens over maar ga je in mijn ogen ook over je eigen media grenzen heen.

Tranen & woede

Door objectief en op journalistieke wijze verslag te doen maar hierbij je eigen emotie niet uit te vlakken of weg te knippen.
Je hebt tranen als je geconfronteerd wordt met het lot van de onschuldige kinderen. Je toont je woede en onmacht, recht in de camera met opgeheven hoofd. Je bent een mens met al zijn onbegrip en frustratie over hetgeen je ziet. Je wilt begrijpen hoe het kan dat wij ons in Nederland druk maken om fileleed, boodschappenlijstjes en andere futiliteiten terwijl er in de wereld kinderen onderhevig zijn aan ernstige mishandeling, fysiek en mentaal.

Liefde & genegenheid

De kinderen die jij laat zien hebben geen rechten, kunnen niet spelen, zijn niet onbezorgd. De kinderen die jij laat zien kregen een leven dat in veel gevallen zwaarder is dan het leven dat de gemiddelde Nederlandse volwassene kreeg.
Hoe moeten deze kinderen ooit overleven?
Hoe moeten deze kinderen ooit gelukkig zijn?
Hoe moeten deze kinderen ooit zelf kinderen groot brengen met liefde en genegenheid?

Westerse wiegjes

En hoe anders is het leven van onze kinderen die door gouden engeltjes in hun westerse wiegjes zijn gelegd. Die mogen eten, spelen, dansen en dromen. Die onderwijs krijgen en gezonde voeding. Die kunnen nadenken over ‘later als ik groot ben’ en vervolgens een reële kans hebben om deze gedachten werkelijkheid te laten worden.

Wegzappen

Ik benijd je niet Peter. Al weet ik dat er wereldwijd nog zo ontzettend veel verbeterd moet worden, ik heb de beelden van deze kinderen niet op mijn netvlies staan. Ik kan wegzappen als ik misselijk word van de pijn die mij bekruipt als ik zie wat volwassenen met kinderen kunnen doen. Ik kan snel een ander onderwerp aansnijden als het gesprek me te heftig wordt. Ik kan doen alsof het heel ver van mijn bed is. Jij hebt nu de waarheid bij je. Jij draagt de waarheid in je hoofd, in je hart en zoals ik gisteren kon zien ook in je ziel.

Kijk en huiver

En nu ga je die waarheid delen. Ik kan niet zeggen dat ik uitkijk naar je programma. Ik kan gezelliger invullingen bedenken voor de vrijdagavond. Maar ik ga kijken. Ik zal niet wegzappen of van onderwerp veranderen als ik na het programma met manlief nog eens in het onderwerp duik. Ik zal niet denken dat het heel ver van mijn bed is. Ik kijk en huiver. En ik zal mijn kinderen op handen dragen.
Omdat ieder kind waar ook ter wereld dat verdient.

Respectvolle groet,

Phileine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Elk kind moet op handen gedragen worden
Sluiten