Maaike Helmer
Maaike Helmer Beauty juli 17, 2015

Elna verloor 65 kilo

Elna viel maar liefst 65 kilo af. Ook nu nog is ze ongelukkig met haar lichaam. ‘De meeste voor en na foto’s van gewichtsverlies zijn een leugen.’

De dag dat haar vriend haar meenam naar een spa die tegelijkertijd een soort therapiecentrum voor zelfacceptatie was, heugt Elna zich nog als gisteren. Ze voelde zich genaaid. ‘Het voelde als een interventie.’ Rond haar twintigste woog Elna ruim 120 kilo. Ze ging op dieet en verloor maar liefst de helft van haar lichaamsgewicht. Toch had ze niet opeens een droomlichaam. De vellen hingen er letterlijk en figuurlijk bij. ‘Ik was blij dat ik zoveel was afgevallen, maar de meeste voor en na foto’s van gewichtsverlies zijn een leugen, laten we eerlijk zijn’, zegt Elna. ‘Ik had zoveel huid over, dat ik het over mezelf heen kon draperen als ik lag.’

Ze besloot plastische chirurgie te ondergaan. Een maand voor haar operatie liet ze zich fotograferen. De operatie is intussen zeven jaar geleden, maar de foto’s niet minder indringend. ‘Ik dacht dat alles beter zou worden als die overtollige huid maar weg was.’ Nu is ze vier operaties verder. Ze heeft haar borsten laten vergroten naar haar oude behamaat en heeft een bodylift, een beenlift en een buikwandcorrectie ondergaan. Ruim vijf kilo huid werd er verwijderd. Ze zit vol met littekens, maar heeft ook nu nog huid over: ‘Als ik mijn armen en benen wijd houd, zie ik eruit als zo’n vliegende eekhoorn. En als ik vooroverbuig, lijken mijn borsten leeggelopen ballonnetjes.’

Ze houdt nog steeds niet van haar naakte lichaam, maar ging desondanks met haar vriend de spa in. ‘Allemaal perfecte mensen, ik ging uiteindelijk maar even alleen in een bad zitten, me even van hen afzonderen. En daar dacht ik na. Ik had mezelf beloofd van mijn littekens te houden, ze hadden me mijn oude lichaam teruggegeven. En toch… heb ik mijn lichaam nog steeds niet geaccepteerd.’ De volgende dag was er een lichaamstherapiesessie bij de spa. En wat haar verbaasde; al die perfecte mensen die ze de dag ervoor had gezien in de spa, ze hadden allemáál lichaams-issues. Elna: ‘Ik kreeg een fantastisch advies; gebruik je verleden niet om je heden te vergiftigen.’ Toen drong tot haar door dat ze er al die tijd voor had gekózen haar lichaam te haten, het werd onderdeel van haar identiteit: ‘Maar waarom zou ik een ideaalbeeld laten bepalen hoe ik eruit moet zien?’

Sinds het nemen van de laatste foto is Elna weer aangekomen: ‘En dat durf ik dan weer niet te laten zien, hypocriet die ik ben. Iedereen moet zichzelf accepteren, vind ik. Maar zelf heb ik er, nog steeds, moeite mee. Het is een ziekte die ik moet overwinnen.’

Een man wilde pas met haar op date als ze zou afvallen; de reactie van deze vrouw daarop is geniaal! >

Wat vind je van Elna’s verhaal? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Elna verloor 65 kilo
Sluiten