Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 9 jul 2015

Emma heeft een boodschap: zo ziet huiselijk geweld eruit


Wereldwijd is 35% van de vrouwen minstens eens in het leven slachtoffer van geweld in een relatie. De Ierse Emma Murphy laat met een video haar schokkende dagelijkse realiteit zien.

Eerst wist ze niet zeker of ze de video wel wilde posten. ‘Ik heb er lang en hard over nagedacht’, zegt Emma Murphy. Maar ze vond dat ze het móest doen: ‘Voor mezelf en voor mijn kinderen. Ik wil mensen er bewust van maken dat dit een dagelijkse realiteit is voor veel vrouwen.’

Video ging viral

Emma Murphy, 26 jaar oud, blogger en moeder van twee kinderen, vertelt in de video over haar relatie met een man die haar mishandelde. Ze zit op de trap en op de achtergrond zie je één van haar kinderen spelen. ‘Ik dacht echt dat hij de liefde van mijn leven was. Maar als je hetzelfde meemaakt als ik, dan moet je de kracht vinden weg te gaan. Geweld is ongezond. Voor jou én je kinderen.’ Ze postte de video op 7 juli om aandacht te vragen voor huiselijk geweld, haar doel is uiteindelijk om andere vrouwen in dezelfde situatie zover te krijgen hun mishandelende partner te verlaten. De video ging al snel viral: hij is inmiddels meer dan 6 miljoen keer bekeken en meer dan 110.000 keer gedeeld.

Hoofd lag open

De relatie van Murphy met haar gewelddadige partner duurde ruim drie jaar. ‘Vorig jaar heeft hij me zo hard geslagen dat mijn hoofd open lag’, zegt ze, ‘gelukkig realiseerde ik me uiteindelijk dat dit écht niet kan. Geen enkele man mag zijn vrouw zo behandelen. Een vrouw slaan, het kán gewoon niet. Dat dringt nu pas tot me door. En kinderen eraan blootstellen, dat is afschuwelijk. Het feit dat ik eerder het gevoel had dat het allemaal acceptabel was, is eigenlijk nog verschrikkelijker. Dan ben je mentaal gezien zo gemarteld, dat je zelf gelooft dat je paranoïde en onzeker bent. Dat het probleem bij jou ligt. Dat gevoel mag niemand je geven. Als je het gevoel hebt dat je niet uit een relatie kunt stappen, niet kunt weglopen… als het onveilig is, móet je wel.’

Zo reageren jongetjes als ze gevraagd worden om een meisje te slaan >

Moedige actie van Emma? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Emma heeft een boodschap: zo ziet huiselijk geweld eruit
Sluiten