De vrouw die de term ’emotional labor’ heeft bedacht zegt dat we het allemaal verkeerd gebruiken

De laatste tijd horen we veel over ’emotional labor’, wat door de meeste mensen vaak wordt gedefinieerd als het werk wat we doen om het leven van iedereen om ons heen gemakkelijker te maken. Helemaal als het gaat om traditionele geslachtsrollen van vrouwen en moeders, hoe verouderd die ideeën ook lijken te zijn.

Toch hebben we al die tijd de term emotionele arbeid verkeerd gebruikt, zegt de vrouw die de term bedacht heeft.

Arlie Hochschild over ’emotional labor’

In een recent interview met The Atlantic, vertelt de vrouw – die de term voor het eerst gebruikte in haar boek The Managed Heart in 1983 – dat emotionele arbeid eigenlijk de mate is waarin je jouw emoties kunt reguleren op je werk. Volgens Hochschild is de officiële definitie van emotionele arbeid het volgende:

‘Emotionele arbeid, zoals ik de term introduceerde in The Managed Heart, is het werk waarvoor je wordt betaald, wat inhoudt dat je ook probeert het juiste gevoel voor de baan te voelen. Het roept gevoelens op, maar onderdrukt ze ook. De ene baan vraagt meer van je dan de ander. Van een stewardess die altijd vriendelijk moet zijn, tot een deurwaarder die soms, als het nodig is, harder moet zijn dan anders. Het punt is dat, hoewel je ook fysieke en mentale werkzaamheden doet, je van cruciaal belang wordt aangenomen en gecontroleerd wordt op je vermogen om een gevoel te beheren en te produceren.’

In een studie onder stewardessen liet zij zien dat het actief managen en veranderen van emoties een belangrijk onderdeel is van het werk van cabinepersoneel en kan leiden tot burnout.

Emotionele arbeid en het ouderschap

Maar hoe zit het dan met de mentale belasting die veel ouders kunnen voelen als het steeds op jou aan komt om huishoudelijke taken uit te voeren, verjaardag te herinneren en emotioneel ook alles moet dragen? Hochschild stelt voor dat we die taken beschouwen als mentale arbeid, in plaats van emotionele arbeid. Ze voegt er wel aan toe dat enige beheersing van angst wat betreft het vergeten van iets, wel onderdeel is van emotionele arbeid.

Herken je wel iets van de Hochschilds definitie van emotionele arbeid in je dagelijkse gang van zaken op je werk? Denk ook eens aan bijvoorbeeld winkelmedewerkers tijdens de drukke dagen rondom de feestdagen, die altijd maar vriendelijk moeten zijn: dat soort emotionele arbeid is heel reëel en wordt vaak nog totaal onderschat.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De vrouw die de term ’emotional labor’ heeft bedacht zegt dat we het allemaal verkeerd gebruiken
Sluiten