Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 4 nov 2018

Kun je de emotionele last van het moederschap niet meer aan? Zo praat je erover

Het moederbrein kun je vergelijken met negentien tabbladen open hebben staan waarvan er 4 zijn vastgelopen terwijl je niet weet waar die irritante muziek vandaan komt.

Emotionele last

Je coördineert de broodtrommels, zorgt ervoor dat je kinderen goed aangekleed naar school gaan, brengt pakketjes terug naar het postkantoor, zorgt dat niemand de tandartscontrole vergeet terwijl je ook nog je ‘gewone’ werk hebt en een cadeau zoekt voor je schoonmoeder. Het wordt allemaal maar van je verwacht simpelweg omdat je moeder bent. Het is tijd om die emotionele last niet meer alleen te dragen.

Journalist Gemma Hartley had er zelf ook schoon genoeg van dat alles maar op haar schouders kwam. Zij zegt: hoog tijd dat je hier met je man over praat. Want terwijl jouw hoofd overloopt, is hij zich van geen kwaad bewust en lijkt er niks aan het handje. Je hebt geen zin in ruzie en verwijten, maar dat er gepraat moet worden moge duidelijk zijn.

Vraag niet om hulp

Hartleys meest hartgrondige advies: vraag niet om ‘hulp’. Dat impliceert namelijk dat alles jouw verantwoordelijkheid is en je partner kan bijspringen wanneer hem dat uit komt. Zo werkt het natuurlijk niet. Het is nodig dat de emotionele last gelijkwaardiger verdeeld wordt. Focus op jullie eigen partnerschap en betrek er geen anderen bij. Het gaat er niet om hoeveel hij doet in vergelijking met zijn mannelijke vrienden. De verdeling van de lasten gaat tussen jou en je man, niet tussen hem en zijn lakse maten.

Het goede voorbeeld

Bovendien stralen ouders die het goede voorbeeld geven ook weer af op de volgende generatie. Laat kinderen initiatief nemen en moedig verantwoordelijkheid aan. Natuurlijk gaat dit proces niet van de een op andere dag alles veranderen. Rustig maar gestaag zijn hier de toverwoorden. ‘Het is mijn doel dat stellen niet steeds dezelfde ruzies voeren, zodat ze vooruit kunnen en een veel bevredigendere relatie hebben’, aldus Hartley.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kun je de emotionele last van het moederschap niet meer aan? Zo praat je erover
Sluiten