Marleen Staal
Marleen Staal Columns 4 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

En de Gouden Bal voor de grootste seksist gaat naar…

Welkom in 2018. Het jaar waarin gisteren voor het eerst de Gouden Bal werd uitgereikt aan een vrouwelijke winnaar: Ada Hegerberg. In de door mannen gedomineerde voetbalwereld wordt een vrouw eindelijk erkend. Welkom in 2018 waarbij ik me afvraag wie hier nou echt de ballen heeft: Martin Solveig die Ada met de ongepaste vraag of ze kan twerken onbewust onderuit haalt, óf Ada die ‘non’ antwoordt en er gewoon van wegloopt.

Ik snap waarom ze wegloopt, want geen enkele vrouw zou moeten hoeven dealen met deze seksistische shit. Sorry voor mijn woordkeuze, maar zo’n smerige actie verdient een beetje vuile taal. Maar ik vind het jammer, want dat podium had ze meer dan verdiend. Hoewel haar reactie in al zijn eenvoud een duidelijk signaal afgaf.

Nu heb ik niet per se iets tegen voetbal en het bekrompen wereldje vol stoffige idealen – ik heb namelijk ooit zelf een blauwe maandag op doel gestaan als puber – maar ik heb wel iets tegen seksisme. En respectloos gedrag. Want hoe klein de vraag van Martin Solveig ook lijkt (‘Kun je twerken?’), zo groot is de impact hiervan op mij. Als vrouw. Het voelde even alsof het niet 2018 was, maar een gooi naar vijftig jaar terug.

Als Messi daar had gestaan had Martin Solveig niet de ballen gehad deze vraag te stellen. En als hij dat wel had gedaan, had hij die gouden bal na deze idiote actie kunnen weg koppen. Want man of vrouw, Messi of Ada, niemand zou dit gedrag (hoeven) accepteren.

Toch vind ik de duidelijke ‘nee’ van Ada minstens net zo krachtig als die award naar zijn hoofd slingeren, al dan wel niet nog vele malen krachtiger. Al had ik zelf in mijn woede waarschijnlijk dat laatste gedaan. Simpelweg omdat woorden blijkbaar niet zo hard aankomen. Hoeveel onze moeders, oma’s, overgrootmoeders ook hun stem en duidelijke woorden hebben laten horen voor gelijkheid tussen man en vrouw, kennelijk zijn we nog altijd niet erg opgeschoten.

Ada’s ‘nee’ is voor mij een symbolische, stille middelvinger naar het seksisme dat in 2018 nog steeds kennelijk kan en mag gebeuren. Iets waar ik de laatste veel vaker mee bezig ben, omdat ik nu ik ouder word, steeds vaker ervaar hoe ik als vrouw word gezien. En dus ook word behandeld.

Seksisme zit hem in de kleine dingen , maar het wordt pijnlijk zichtbaar bij publieke figuren, zoals gisteravond in het geval van Ada. Het maakt dus kennelijk niet uit hoe hard je werkt, op wat voor niveau je ook sport en welke weg (publiekelijk of niet) je bewandelt, er is maar één man, één opmerking voor nodig om dat onderuit te halen.

Zolang dit nog gebeurt, moeten we onze dochters blijven leren dat podium keer op keer te beklimmen, wat je ook op je afgevuurd krijgt. De aanhouder wint. En daar hebben we geen Gouden Bal voor nodig als beloning. Onze ‘prijs’ ligt hopelijk in de handen van onze dochters. Opdat zij nooit met deze seksistische shit te maken krijgen.

 

Gênant: gastheer Gouden Bal vraagt beste voetbalster Ada Hegerberg om te twerken – RTL NIEUWS

Een relletje bij de uitreiking van de Gouden Bal in Parijs. Voor het eerst werd die prijs, voor beste voetballer, ook aan een vrouw uitgereikt en dat werd behoorlijk ongemakkelijk. Abonneer je GRATIS voor meer video’s: http://r.tl/1JBmAcs Volg nu LIVE het nieuws op: http://www.rtlnieuws.nl Facebook : https://www.facebook.com/rtlnieuwsnl Twitter : https://twitter.com/rtlnieuwsnl

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme