5 onbetwist leuke redenen waarom je een energiezuinig huishouden wilt hebben

We weten dat het belangrijk is, dat het geld scheelt en goed is voor onze aarde: energiezuinig wonen. We weten ook dat het voor onze kinderen goed is als we nu de CO2-uitstoot verminderen. Tussen weten en doen zit alleen een groot verschil. Daarom zetten we 5 redenen onder elkaar om hier verandering in te brengen. 

Energiezuiniger leven een gedoe of niet iets waar je stil bij hoeft te staan? Think again, want doe je het niet voor jezelf, dan tenminste voor de toekomst en je kinderen.

1. Het scheelt in de portemonnee

Wie minder CO2-uitstoot produceert is per definitie lief voor zijn portemonnee. Denk bijvoorbeeld eens na over elektrisch rijden. In je huis kun je ook enorm veel doen om spaarzamer om te gaan met energie. Lichten uit wanneer dit niet nodig is, de lampen vervangen door LED-verlichting en de thermostaat waar mogelijk een graad lager. Als je minder energie verbruikt of als je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaft, investeer je in de toekomst. Langetermijndenken, maar uiteindelijk wel goed voor jouw portemonnee.

2. Minder CO2-uitstoot zorgt voor een betere wereld

Een betere wereld lijkt soms zoiets ongrijpbaars. Kun je daar in je eentje wel invloed op uitoefenen? Nou, een energiezuinig huishouden is een heel goed begin. Hoe meer mensen voor een energiezuinig huishouden kiezen, hoe beter het is voor de wereld. Iets waar niet alleen wij, maar vooral onze kinderen profijt van hebben. Met elkaar maken we het verschil. En als je bijdraagt verwijs ik je meteen door naar punt 3. Alleen daarom zou je het waarschijnlijk al willen doen.

3. Goed doen zorgt voor een groter geluksgevoel

Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die goed doen voor hun omgeving en de wereld een groter geluksgevoel ervaren. Het geven aan goede doelen, aan anderen en aan de wereld geeft ons hetzelfde gevoel dat gelijk staat aan verliefdheid of het eten van chocola. Er komen stoffen vrij die het geluksgevoel aanwakkeren. Hiervan gaan we nog meer geven en zo ontstaat een positief sneeuwbaleffect.

4. Het kost geen moeite

Dat is het mooie, het is zo ontzettend makkelijk om op deze manier bij te dragen aan de wereld. Het kost namelijk totaal geen moeite. Het is niet alsof je besluit om vegetariër te worden en vanaf dat moment voor altijd bacon moet laten liggen. In plaats daarvan laat je eenmalig je huis aanpassen en laat je de kraan niet lopen terwijl je je tanden aan het poetsen bent. Easy peasy.

5. Je hoort bij de pioniers

Die voorlopersrol zet je in een bijzondere en mooie positie. Het grootste deel van de huishoudens in Nederland leeft nog niet energiezuinig. Het vergt misschien wat aanpassingen en investeringen om je huis daadwerkelijk aan te passen naar een modern huishouden met bewuste keuzes over je energieverbruik en CO2-uitstoot, maar het is de toekomst. En als je er nu al bewust mee omgaat behoor je tot de innovators en daar mag je best trots op zijn.

Zo ziet een energiezuinig huishouden eruit

Je verwacht het misschien niet, maar dit linkt aan de raffinaderij van Shell in Pernis. Hier wordt ruwe olie bewerkt tot onder andere benzine en kerosine. Bij deze processen komt veel restwarmte vrij. Om bij te dragen aan minder CO2-uitstoot gebruikt Shell Pernis deze restwarmte van de raffinaderij om huishoudens in Rotterdam te verwarmen. Dat betekent dat cv-ketels in principe overbodig worden. De restwarmte gaat naar een warmtewisselaar van Warmtebedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam. Het verwarmde water is niet drinkbaar, maar wordt wél gebruikt voor de verwarming van huishoudens. Zo wonen de bewoners van 16.000 Rotterdamse huishoudens in 2018 dankzij de restwarmte van Shell Pernis in een duurzame woning.

Wonen en stoken zonder cv-ketel

Hoe het wonen en stoken zonder cv-ketel werkt kun je zien in onderstaande #makethefuture video over een van de door Shell Pernis verwarmde huizen in Rotterdam. Bijzonder!

In samenwerking met Shell

 


Advertisement
Reageer op artikel:
5 onbetwist leuke redenen waarom je een energiezuinig huishouden wilt hebben
Sluiten