Nienke Magnin
Nienke Magnin Eropuit 29 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Waarom Engeland dé vakantiebestemming is voor deze zomer

Elke dag regen, misselijk van de fish and chips en alleen maar wandelen? Dat waren een aantal jaar geleden de eerste gedachten, die bij me opkwamen als ik aan een vakantie in Engeland dacht. Maar wat had ik het mis. Vakantie in Engeland is namelijk het einde. En hier lees je waarom.

Drie jaar geleden was mijn antwoord om de zomervakantie in Engeland te spenderen zonder twijfel ‘nee’ geweest. Iets in de trant van ‘Natuurlijk niet, ga zelf lekker in de regen zitten, met je ongezonde Fish & Chips’. Erg eigenlijk. Ik had geen idee. Londen? Natuurlijk. Hoe meer stedentrips, hoe beter, maar het binnenland of de kust? Om wat te doen dan? Saai, suf en koud. Dat vond ik ervan. Volledig onterecht is nu gebleken en ik kan het weten, want de afgelopen drie jaar heb ik zo’n 10 (korte) vakanties in Engeland gevierd. En ik kan het iedereen aanraden. ‘Het is hier namelijk fantastisch!’

1 Kindvriendelijk

Allereerst – en in mijn geval ook heel erg belangrijk – de kindvriendelijkheid. Heb je 8 kinderstoelen nodig voor in je appartement. Dan staan er 8 kinderstoelen. Kinderbedjes, kindersloten, traphekjes. In het land van ‘health and safety’ wordt niets aan het lot overgelaten. Kinderen zijn koning en worden ook zo behandeld. Eten in een pub met kleine kinderen? Ik ga met liefde in het kindergedeelte zitten, waar binnen- en buitenspeeltuin paraat staan om uren vermaak te bieden, terwijl ik nog aan het natafelen ben.

Naar een prachtig natuurgebied? Vergeet de ‘treasure hunt’ bij de kassa niet, die kinderen elke keer weer een onvergetelijke zoektocht (aangepast aan seizoen) biedt, terwijl jij rustig de natuur aan het bewonderen bent. Naar een kasteel? Ga in de kasteeltuinen op zoek naar de ‘natural play area’. Een speeltuin annex apenkooi, volledig gemaakt van natuurlijke materialen, zoals boomstammen, takken en touwen, die voor de nodige uitdaging en beweging zorgen. Uitgespeeld? Dan ga je toch binnen nog even knutselen in één van de knutselkamers, of leer je tussen de bedrijven door boogschieten of laat je, met een net geleerde lokroep, een roofvogel op je arm landen. Waar je ook heengaat, het strand of de stad, er zijn een miljoen activiteiten voor kinderen georganiseerd en omdat het, op zijn Engels, nu eenmaal voor alle kinderen mogelijk moet zijn mee te kunnen doen, zijn deze meestal gratis of heel goedkoop.

2. Rust en ruimte

Pietje Patat en Edje Kroketje heb je er niet, maar daarvoor in de plaats heb je zeeën van ruimte. Een plekje op het strand? Afhankelijk van het deel van Engeland dat je bezoekt, kan een paar honderd vierkante meter voor jezelf mogelijk zijn. Ik ben op lentedagen op stranden geweest, waar ik de enige was. Enorm strand. Graadje of achttien. Zonnetje. Mijn krabbenvissende kinderen, een paar schepjes en een voetbal. Ongezellig zal u misschien vinden, maar het is toch ook heerlijk? Om niet de helft van de dag in de rij te staan voor een ijsje of de wc? Om daadwerkelijk in de zee te kunnen surfen of zwemmen, omdat je hoogstens wordt gestoord door een paar zeehonden in de verte of de badmeester, die uiteraard wel altijd paraat is.

LEES OOK: Wow, vakantiegoals 2017! Hier wil je naartoe

3. Het weer

Wat zeg je? Het weer? Maar dat is toch juist de reden om niet naar Engeland te gaan? Ja, dat dacht ik ook, maar de afgelopen drie zomers hier waren heerlijk. 22 graden, veel zon en soms een fris windje. Precies wat kinderen nodig hebben dus. Niet te warm, niet te koud en de kans op huidverbrandingen door de zon (met grote gevolgen op latere leeftijd tot gevolg) is klein. Het is eigenlijk de hele zomer -lekker met een t-shirtje op het strand krabbetjes vangen, zandkastelen bouwen en leren surfen- weer. Of wandelweer. Of bos weer. Of berg weer. Perfect in al haar eenvoud en zeg het nou zelf, veel gezonder dan urenlang puffen op een handdoekje in de brandende zon aan de Spaanse rivièra.

Had ik ook al gezegd dat de overtocht vanuit Frankrijk met de boot een feestje is voor kinderen? Met een speeltuin aan boord en de vele immense schepen die voorbij varen? Dat de pond laag lijkt te blijven staan ten opzichte van de euro, zolang de Brexit niet rond is (en dat duurt nog wel even). Dat de stranden vaak wit zijn en het zeewater azuurblauw. Dat er naast Fish & Chips ontzettend veel lekkers te krijgen is. Van haute cuisine tot poffertjes, van zelf gebrouwen Cider tot wijn uit eigen land? Dat je prachtig kan snorkelen en de mooiste bergen kan beklimmen, met soms een stelletje wilde paarden als enige metgezel? Dat Engeland dus eigenlijk het ultieme vakantieland is voor buurland Nederland? En dat het dan toch best gek is, dat ik hier nooit Nederlanders tegenkom?

Ook wel eens leuk: ouders, laat je kinderen jullie vakantie bepalen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom Engeland dé vakantiebestemming is voor deze zomer
Sluiten