Engels onderzoek: ouders zijn te relaxt met het insmeren van kinderen in de zon

Een bruine huid wordt door veel mensen gezien als een teken van goede gezondheid. Bij jonge kinderen is dit echter niet het geval, zeggen Engelse onderzoekers. Een bruine gloed op de huid van kinderen zou meer schade toebrengen dan je misschien denkt. National Health Service (NHS) Engeland raadt ouders daarom aan om kinderen goed in te smeren deze zomer.

Bescherming is key

Nu de zon weer gaat schijnen is het vooral belangrijk dat je genoeg middelen gebruikt om je kind tegen gevaarlijke UV-straling ervan te beschermen. Dat hier door veel ouders van jonge kinderen nogal makkelijk over gedacht wordt, blijkt uit nieuw onderzoek. Daaruit blijkt onder andere dat 40 procent van de deelnemende kinderen wel eens verbrand is.

Bruin worden is al teveel

De zon is niet alleen ongezond als je kind verbrandt, maar ook als je kind überhaupt bruin wordt. Dat veel ouders dit niet weten, blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat onder duizend ouders van kinderen onder de elf jaar is gedaan. Tweevijfde van hen gelooft namelijk dat het geen kwaad kan als een kind bruin wordt van de zon.

Huidkanker

De resultaten wezen er ook op dat ouders veel te relaxt zijn als het gaat om insmeren. Iets meer dan 20 procent smeert hun kind namelijk niet in voordat ze zien dat-ie aan het verbranden is. Een andere 20 procent wacht met insmeren tot hun kind erom vraagt. Een heel gevaarlijke zaak, als je weet dat een verbrande kinderhuid een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker op een latere leeftijd is.

LEES OOK: Kinderarts: leg nooit een doek over de kinderwagen in de zon

Eigen verantwoordelijkheid

Voor het onderzoek werden ook de kinderen van de deelnemende ouders ondervraagd. Uit hun antwoorden bleek dat 23 procent van de kinderen van acht jaar of ouder zelf de verantwoordelijkheid kregen om zichzelf in te smeren.

De juiste factor

De huid van kinderen is een stuk gevoeliger voor zonnestralen dan een volwassen huid en daarom juist heel belangrijk om te beschermen. Nigel Acheson, directeur van de NHS, raadt daarom alle ouders aan om hun kinderen niet in aanraking te laten komen met UV-straling of in het geval dat dit niet anders kan, hun kinderen in te smeren met tenminste factor 30.

Campagne

Om ouders in Engeland bewust te maken van de mogelijke gevolgen van zonnestralen op een kinderhuid, riep de NHS samen met Met Office (hetzelfde als het KNMI in Nederland) een campagne in het leven genaamd Cover Up Mate. De boodschap die ze willen verspreiden is dat je kinderen altijd moet insmeren, of de zon nu schijnt of het bewolkt is. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de kinderen in Engeland maar ook voor die in Nederland.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: dit is waarom je jouw zonnebrand nooit moet delen met je kind

Telegraph.co.uk

Reageer op artikel:
Engels onderzoek: ouders zijn te relaxt met het insmeren van kinderen in de zon
Sluiten