Inga Stoit
Inga Stoit Kinderen 8 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Het opvoeden van een enig kind: vijf redenen waarom het voor deze moeder het beste werkt

Niet iedereen heeft de wens voor een groot gezin, sommige ouders maken de beslissing om voor een kind te gaan. Zij hebben hier ‘genoeg’ aan en hebben niet de behoefte aan een groter gezin. Zo ook deze moeder, het opvoeden van een enig kind werkt het beste voor haar.

‘Mijn man en ik kregen onze zoon toen wij allebei (pas) 25 jaar waren. We hadden het niet breed en mijn onverwachte zwangerschap verraste ons behoorlijk. We zijn nu 10 jaar verder en dragen de zorg over onze lieve zoon Boris. Hij heeft geen broertjes of zusjes en dat vinden wij prima, voor hem, voor mezelf en voor mijn partner.’

Enig kind opvoeden

Een kind vol zelfvertrouwen

Soms denken mensen dat kinderen die enig kind zijn, sociale vaardigheden kunnen missen. Ze denken bijvoorbeeld dat deze kids eerder verlegen zijn en minder snel hun stem laten horen. Ik ben het hier niet mee eens. Althans, dit geldt niet voor mijn zoon. Mijn partner en ik hebben Boris namelijk altijd met veel vertrouwen toegesproken. Hierdoor is onze zoon zelfverzekerd en misschien zelfs wel meer dan zijn klasgenoten die thuis te maken hebben gehad met bijvoorbeeld verdeelde aandacht.

Mijn zoon is zelfstandig

Ik weet nog wel hoe gemakkelijk ik mijn zoon naar de kinderopvang kon brengen. Hij liep braaf naar binnen, terwijl de andere kinderen vaak grote stampij maakten. Mijn zoon was al vrij snel zelfstandig, wat niet gek is – want hij is natuurlijk altijd enig kind geweest. En nu hij ouder is zie ik dit nog altijd in hem terug. Hij is niet bang om zelfstandig aan de slag te gaan. Hij maakt werkstukken liever alleen als in groepsverband en dat vind ik erg knap. Ik denk dat hij hier later ook veel profijt van zal hebben.

Hij is enorm creatief

Sommige ouders raken in de stress wanneer het gaat over denkbeeldige vriendjes. Mijn zoon had vroeger wel 3 denkbeeldige vrienden en koos zelf uit wanneer hij met hen wilde spelen. Dit hoorde bij zijn jonge levensjaren en als ik daar nu over begin heeft hij geen flauw idee waar ik het over heb. Daarom snap ik die bezorgdheid van ouders rondom dit onderwerp niet. Ik denk juist dat de verbeelding een heel mooi iets is, hieruit blijkt namelijk hoe creatief onze kinderen kunnen zijn, wat mijn zoon nu zeker is.

Geen geruzie en dus geen stress

Het is niet niks om op je 25e moeder te worden, althans dat vond ik. Ik kan je zeggen dat ik behoorlijk wat stress had en niet eens kon denken aan het krijgen van een tweede kind. Het leven is al hectisch genoeg. Je werk, je relatie, de rekeningen, de zorg en ga zo maar verder. Ik moet niet denken aan nog meer drukte door ruziënde kinderen. Want wat ik om mij heen zie is niks meer dan stress. Sommige moeders worden gek van al die ruziënde kids, daar heb ik gelukkig geen last van.

Geldzorgen zijn minder aan de orde

Mijn man en ik hadden het niet heel breed. Gelukkig is dit in der loop der jaren goed gekomen en kunnen wij nu daadwerkelijk sparen voor Boris. We sparen flink en dat maakt ons trots. Maar als Boris broertjes of zusjes gehad zou hebben was dit sparen een sneue bedoening gebleven. Door maar een kind te hebben kun je qua financiën je kind goed op weg helpen en dat is mij heel wat waard. Ik wil Boris de wereld geven en dat gaat mij niet lukken wanneer hij zijn liefde met een ander kind zou moeten delen.’

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme