Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 5 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Wake up, ladies! We verdienen nog steeds 15,5% minder dan werkende mannen

Vandaag, 5 november, is het Equal Pay Day. Dat is vandaag, omdat het zélfs in 2018 nog steeds zo is dat mannen gemiddeld 15,5 procent meer verdienen dan vrouwen.

We werken vanaf vandaag basically de rest van het jaar voor niets. Tijd dat daar verandering in gaat komen!

Loonkloof

Oké, als je het aan ons vraagt is een loonkloof niet helemaal kloppend anno 2018. Toch verdienen werkende mannen gemiddeld 15,5 procent meer dan de werkende vrouw. In hun loopbaan lopen vrouwen gemiddeld €300.000 mis, €300.000!
Ongelijke beloning (voor hetzelfde werk niet hetzelfde betaald krijgen) is bij wet verboden, maar gebeurt wel degelijk nog steeds. Daar komt bij dat in bijna twee derde van de landen in de EU de loonkloof kleiner is dan in Nederland: gemiddeld genomen is de loonkloof in Europa 16,2%. Nederland scoort met 15,5% dus net iets lager dan het gemiddelde.

Van die 15,5% kunnen we een deel verklaren (9,5%): dat komt door verschillen in werkervaring, het feit dat mannen vaker leidinggevende functies hebben én omdat vrouwen vaker dan mannen in sectoren werken waar lonen lager liggen, zoals de zorg. Deze verschillen worden veroorzaakt door ideeën die men heeft over rolpatronen en taakverdelingen tussen mannen en vrouwen. Een kort partnerverlof en de aanname dat kinderopvang duur is spelen ook een belangrijke rol.

Dan is er ook nog een deel die niet te verklaren is (6%). Dat komt door ongelijke beloning: vrouwen krijgen minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk, dat kan bijvoorbeeld ontstaan omdat salaris gebaseerd wordt op het laatst-verdiende loon. Tijd om ons te laten horen!

WOMEN Inc.

WOMEN Inc. wil de loonkloof aanpakken. Om de loonkloof op te lossen moeten de overheid, werkgevers én wij vrouwen zelf in actie komen.

Een kwart van de werkgevers vindt een loonkloof niet onrechtvaardig. Bij ‘mannelijke organisaties’ is dit zelfs een derde! Daarnaast geeft bijna een kwart aan dat ze denken geen invloed te hebben of iets doen aan het oplossen van de loonkloof.

Dat jij als vrouw zijnde er bewust van wordt is stap één, maar je kunt ook daadwerkelijk dingen doen om het probleem aan te pakken. Ons zusje WorkJuice vroeg onderhandelcoach Merel van der Wouden over het aanpakken van salarisonderhandelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wake up, ladies! We verdienen nog steeds 15,5% minder dan werkende mannen
Sluiten