Er is een moeder dood

Phileine ziet het verdriet van een moeder verliezen van heel dichtbij. Gevolg: heel veel verdriet, maar ook geluk aan de horizon. Want het leven moet gevierd worden.

Lieve vriend,

Er is een moeder dood. Er is een moeder dood. Jouw moeder. Veel te jong. Veel te snel en vooral veel te onbegrijpelijk. Ze is niet meer. Ze kan niet meer. Ze zal niet meer.

Zomaar

Zomaar werd ze ziek. Zomaar zonder reden. Het lot bepaalde dat. Zonder dat iemand daar iets in te zeggen had. Ze werd ziek en ze bleef ziek. Net zo lang tot ze niet meer kon. Haar lichaam moest toegeven. Haar hoofd kon dat niet. Ze bleef wakker en vertellen dat het niet om haar ging. Ze daagde de dood uit, flirtte zelfs met hem. In the end zou zij het tóch winnen. Dacht ze. Hoopte ze.

Ze daagde de dood uit, flirtte zelfs met hem

Ze hoopte mis. De dood won. Jouw moeder werd in vier heftige laatste dagen langzaam maar heel zeker meegenomen. Waarheen? Ze wist het niet. Ze geloofde niet. Ze hoopte wèl. Jij hield haar hand vast. Tot het allerlaatste moment. Zelfs nog wat langer. Het laatste beeld dat zij zag was jouw gezicht. Met een glimlach verliet ze de wereld.

Natuurlijk moet je huilen. Kom elke dag, mijn schouders zijn sterk

Die wereld die gewoon doordraaide toen en nu nog steeds. Die wereld vol mooie, bijzondere plekken. Die wereld vol mooie, bijzondere mensen. En die wereld vol rariteiten en onrust. Mensen die elkaar pijn doen of erger om niks of om alles. Mensen die geen begrip hebben voor elkaars situatie. Mensen die niet meer verder kunnen, durven kijken dan hun neus lang is. Mensen die hun dagen vullen met zich druk te maken over onbenulligheden.

Longen vol lucht

Jouw moeder zou het leven opvreten. Haar longen vol zuigen met frisse lucht. Genieten van de mooie kleine dingen die uiteindelijk de belangrijkste in haar leven bleken. Ze zou … Maar dat kan niet meer. Je moeder is gestorven. En jij moet door. Jij màg door.

Sterke schouders

Natuurlijk moet je huilen. Kom elke dag, mijn schouders zijn sterk. Maar kom ook om het leven te vieren. Samen. Want dat is wat zij zou doen. Er is een moeder dood. Jouw moeder. Maar in jou leeft ze door. Haar wijze woorden, haar lieve lach, haar mooie stem. Jij hebt het bij je. Ik zie het als ik naar je kijk. Ik hoor het als je praat en ik voel het als ik bij je ben.
Vreet het leven dus op. Voor jezelf èn voor haar. Ik help je.

Liefs,

Phileine

Reageer op artikel:
Er is een moeder dood
Sluiten