Iris Kodde
Iris Kodde Mind 29 jan 2016

Er zijn vier soorten introverte mensen… Tot welk type behoor jij?

Introvert of extravert. Dat is hoe de meeste mensen andere personen categoriseren. Het is of A, of B. Volgens de wetenschap zijn er daarentegen binnen de categorie introvert (en vast ook binnen extravert), nóg vier categorieën om mensen in op te delen.

Jonathan Cheeck, hoogleraar psychologie, onderzocht deze categorieën. Hij kwam tot de ontdekking dat elk type uniek is en dat ze alle vier een geheime kracht bezitten.

Sociaal introvert

Denk je aan een introvert, dan denk je waarschijnlijk aan de ‘sociaal introvert’ iemand die verlegen is in grote groepen en de voorkeur geeft aan socializen met een wat kleinere club. Dit type hecht vooral ook veel waarde aan tijd voor zichzelf.

Doordat ze zelf veel waarde hechten aan loyaliteit, zijn ze er zelf ook al-tijd voor hun vrienden. Als sociaal introvert zijnde weet je wanneer je grens bereikt is: iets waar een hoop anderen iets van kunnen leren. Wat ze ook van jou kunnen leren is hoe je zorgt voor de nodige dosis zelfrespect en liefde voor jezelf. Kiezen voor jezelf is heel belangrijk, dat weet een sociaal introvert type maar al te goed.

Denkende introvert

Of ben je een denkende introvert en heb je aan creativiteit geen gebrek? Waarschijnlijk kom je niet alleen zelf met allerlei innovatieve, intrigerende ideeën, je helpt ook anderen om out of the box te denken.

In groepsverband zul je niet snel dominant zijn. Wél vind je het leuk om je eigen mening te laten horen, maar je respecteert ook andermans mening. Dankzij deze creativiteit kom je soms tot onverwachte oplossingen. Je helpt anderen om hun ervaringen, gevoelens en gedachten te reflecteren, zodat anderen kunnen groeien.

Angstige introvert

Als angstige introvert ben je erg verlegen en vermijd je het liefst elke sociale situatie. Hoe dit komt? Omdat je maar weinig zelfvertrouwen hebt en als de dood bent voor ongemakkelijke situaties. Wel ben je een goede planner, omdat je altijd rekening houdt met onverwachte situaties. Een oog voor detail heb jij dus zeker.

Mensen kunnen altijd op jou rekenen en wat van jou leren als het gaat om alleen en onafhankelijk zijn. Heb jij in je vriendinnengroep iemand die continu in het middelpunt moet staan om zichzelf goed te voelen over zichzelf? Grote kans dat ze veel van jou leert.

Ingetogen introvert

Jij bent geen doener, maar een denker. Je analyseert alles tot in den treuren, waardoor je een goed overzicht hebt van wat er op je werk en in je privéleven speelt. Jij kunt als geen ander objectief naar een situatie kijken en weet wanneer het tijd is om een stapje terug te nemen. Dat je af en toe beter even tot tien kunt tellen, hoeft niemand je te vertellen. Heeft een vriend, vriendin, familielid of je partner drama in zijn leven, dan ben jij waarschijnlijk de aangewezen persoon om kalm te blijven en advies te geven.

Tot welke introvert-categorie behoor jij? Of ken jij iemand uit één van deze categorieën? Reageer en tag op onze Facebook!

Voordat je je categorie kan bepalen, is het natuurlijk wel handig om te weten of je inderdaad een introvert of een extravert bent. Hieraan herken je de echte introvert >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Er zijn vier soorten introverte mensen… Tot welk type behoor jij?
Sluiten