Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Columns 2 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Lisa: ‘De allerergste fase? Die van wel of geen middagslaapje’

“Ik heb vier kinderen. Twee die al beginnen te puberen, een soms wat opstandige kleuter en een peuterpuber. Ik weet dus wel het een en ander van lastige leeftijdsfases, maar er is er wat mij betreft eentje die het allerergste is…

Om de meeste fases van mijn kinderen kan ik stiekem wel lachen. Van puber die met deuren smijten tot peuters die een driftbui krijgen in de winkel. Ik heb er niet veel moeite mee. Maar die fase van wel of geen middagslaapje, die vind ik doodvermoeiend.

Wel of geen middagslaapje

Mijn oudste zoon was een echte slaapkop, die deed bijna tot zijn vierde nog gerust een middagdutje van meer dan een uur. Heerlijk vond ik dat, want dat betekent ook even rust voor jezelf. Bovendien had het geen invloed op zijn bedtijd in de avond. Hij ging niet erg vroeg naar bed, maar ik zat ook niet de hele avond met een klaarwakker kind op de bank.

Wel of geen middagslaapje

Dat was bij mijn drie dochters wel anders. Die hadden ergens tussen hun tweede en derde verjaardag wel genoeg van die middagslaapjes. Jammer voor mij dat ik mijn rustmomentje kwijt was, maar dat is niet het ergste. Nee, het vervelendste was die tussenfase.

Die periode dat ze vlak voor het eten op de bank in slaap vallen, omdat ze toch eigenlijk te moe zijn om de hele dag wakker te blijven. Die fase dat als je ze wél ‘s middags laat slapen, ze vervolgens een feestje houden tot elf uur ‘s avonds. En die fase dat als je ze niet laat slapen, ze precies wanneer jij staat te koken alleen maar aan je been staan te jengelen.

Wikken en wegen

Nu zijn er misschien ouders die zich hier tegen wapenen met een strak ritme of schema, maar dat is niet aan mij besteed. De ene dag is nu eenmaal vermoeiender dan de andere, dus de ene dag hebben ze wel een middagslaapje nodig, terwijl ze het een andere dag makkelijk kunnen missen.

Iedere dag is het weer aankijken en afwegen, wel slapen of niet slapen? En dan gebeurt het regelmatig dat je een verkeerde inschatting maakt en je peuter tóch in de auto, kinderwagen of op de fiets in slaap sukkelt. Bij voorkeur om een uur of 5 ‘s avonds, met als gevolg: weg rustig avondje. Hallo, trampolinespringen op bed.”

Op deze leeftijd verandert het middagdutje van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme