Erica schreef het boek Rozengeur & Zweetsokken: ‘De ochtend na de bruiloft dacht ik: waar heb ik ‘ja’ tegen gezegd?’

Relatie Lisa van den Akker 18 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

Trouwen is voor veel mensen een droom, met een feestelijke dag en een witte jurk. Maar wie trouwt zegt ook ‘ja’ tegen een leven lang samen zijn, in voor- en tegenspoed en tot de dood ons scheidt. Iets waar niet te luchtig over gedacht moet worden, vindt Erica Smallenbroek, auteur van het boek Rozengeur & Zweetsokken. “In een goed huwelijk omarm je de mooie dingen van elkaar, maar ook de imperfecties.”

In 2020 trouwden 50.200 stellen en sloten 24.100 stellen een geregistreerd partnerschap, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Dat is een stuk minder dan in de jaren zestig en zeventig toen op het hoogtepunt, in het jaar 1970, 124.000 mensen elkaar het jawoord gaven. Trouwen is dus een stuk minder populair geworden door de jaren heen, terwijl het geregistreerd partnerschap aan populariteit wint, en het aantal scheidingen nog altijd hoog ligt. Het werpt de vraag op of trouwen nog wel van deze tijd is, en of we het überhaupt nog wel moeten willen. En áls we dan trouwen, hoe zorg je dan voor een goed huwelijk?

Rozengeur & Zweetsokken

Famme praat hierover met Erica Smallenbroek, auteur van het nieuwe boek Rozengeur & Zweetsokken. Erica is zelf inmiddels al achttien jaar getrouwd met Joop. Haar boek schreef ze in de hoop meer stellen goed voor te bereiden op het huwelijk.

Is trouwen eigenlijk nog wel van deze tijd?

“Ik zie dat het aantal huwelijken terugloopt, maar er zijn nog steeds tienduizenden stellen die jaarlijks trouwen, dus ik denk zeker dat er nog behoefte aan is. Tegelijk neemt het aantal scheidingen toe, dus denk ik dat het steeds belangrijker wordt om goed voorbereid te trouwen.

Wanneer je trouwt doe je elkaar een belofte en spreek je uit: ‘Ik vertrouw mezelf aan jou toe.’ Het is een manier om je voorgoed aan elkaar te verbinden. Natuurlijk zijn er ook tal van andere redenen waarom mensen trouwen. Bijvoorbeeld omdat ze gewoon een leuk feest willen geven of omdat ze die speciale dag willen beleven.

Tegen die stellen zou ik willen zeggen: ‘Zoom ook even in. Waar ga je eigenlijk ja tegen zeggen?’ Dat is ook het doel van mijn boek; het moet stellen helpen om die bewustwording te creëren.”

Waarom vond je het zo belangrijk dat dit boek er kwam?

“Tijdens mijn eigen voorbereiding op onze bruiloft was ik vooral bezig met het regelen van praktische zaken. De ochtend na onze trouwdag dacht ik: voor de rest van mijn leven?! Waar heb ik eigenlijk ja tegen gezegd? Ik wil voorkomen dat andere stellen dat ook zo ervaren en ik denk daarom dat het belangrijk is dat je dat proces al door bent gegaan vóór je trouwt.

Zelf heb ik dat dus gemist, ik was niet voorbereid. Ergens had ik toch dat perfecte plaatje in mijn hoofd, maar de realiteit was anders. Ons huwelijk kende de nodige ups en downs en daardoor ging ik twijfelen. Zat het niet goed tussen ons? Ik had graag vooraf eerlijke verhalen gehoord van andere stellen hoe zij hun ups en downs beleefden in het huwelijk en hoe zij die downs weer te boven kwamen.”

Waar komt de titel Rozengeur & Zweetsokken vandaan?

“Ik was altijd gruwelijk netjes, alles moest altijd opgeruimd zijn en al mijn boeken stonden op alfabetische volgorde. Joop is dat echter niet. Ik merkte in het begin dat ik daarin teleurgesteld was en dat ik me irriteerde aan zijn rondslingerende sokken. Toen ik dat besprak met een vriendin zei ze: ‘Eer, als je trouwt met Joop, trouw je ook met zijn zweetsokken. Het hoeft niet allemaal zo perfect te zijn.’ Dat heeft mijn ogen geopend.”

Wat is de belangrijkste les die je stellen wil meegeven?

“Dat het perfecte plaatje niet bestaat. Een huwelijk draait juist om het omarmen van elkaars imperfecties. Liefde begint met geven. Als ik minder liefde voelde voor Joop, keek ik altijd eerst naar wat hij kon veranderen. In plaats van: wat kan ik doen om aan zijn behoeftes tegemoet te komen? Als je dát doet, dan gaat de liefde pas stromen. Als je iets voor de ander doet en je voelt wat je voor hem of haar betekent, krijg je ook het gevoel dat je de hoofdrol in plaats van een bijrol speelt in iemands leven.”

Heb je een gouden tip voor een goed huwelijk?

“De balans vinden. Als het niet goed gaat in je relatie is het vaak omdat je bij het zoeken naar de verbinding met elkaar jezelf verliest, of andersom. Dat je de verbinding verliest omdat je te veel met jezelf bezig bent. Je moet zoeken naar de balans tussen enerzijds autonoom blijven en anderzijds elkaar niet uit het oog verliezen.

Daar moet ik zelf ook nog altijd alert op blijven. Als ik voel dat ik me vaker irriteer aan Joop, dan gaan er bij mij alarmbellen rinkelen. Ik vraag mezelf dan hoeveel tijd, aandacht en liefde ik zelf eigenlijk de laatste tijd in hem gestoken?”

Wat als je wel jezelf wilt voorbereiden op het huwelijk, maar niet zo van lezen houdt?

“Joop houdt zelf helemaal niet van dit soort boeken, en die zei: ‘Kun je niet bij elk hoofdstuk een samenvatting schrijven?’ Dus dat heb ik gedaan. Ik beschrijf verschillende situaties en welke paragrafen daarbij horen – zo kun je een kortere route nemen. Maar het belangrijkste zijn eigenlijk de opdrachten en gespreksvragen aan het einde van ieder hoofdstuk. Dat is uiteindelijk mijn doel met dit boek, om stellen écht met elkaar in gesprek te laten gaan. Ik heb liever dat iemand het boek niet leest maar de opdrachten en gesprekken wel uitvoert, dan andersom.

Bovendien kun je er ook een bewaarboek van maken, met herinneringen aan de voorbereidingstijd van je huwelijk. Doordat je bij elk hoofdstuk opdrachten en vragen hebt met schrijfruimte en plakruimte om bijvoorbeeld foto’s in te plakken. Het is dus meer dan alleen een leesboek.”

Zou dit boek er ook voor kunnen zorgen dat je uiteindelijk besluit om niet te trouwen?

“Dat denk ik wel. Het boek kan best confronterend zijn. Zo komt er ook grensoverschrijdend gedrag aan de orde. Als jouw partner bijvoorbeeld structureel over jouw grenzen heen gaat, dan is het tijd om afscheid te nemen. Maar het kan ook zijn dat je door de vragen beseft dat je beweegredenen om te trouwen niet de juiste zijn. Misschien kom je erachter dat je eigenlijk wilt trouwen vanwege de verwachtingen van anderen, of omdat je niet alleen wil blijven. Terwijl de enige goede reden om te trouwen is dat je zielsveel van elkaar houdt.”

Het boek Rozengeur & Zweetsokken ligt vanaf 1 april in de winkels, maar is nu al wel te bestellen als pre-order op www.rozengeurenzweetsokken.nl of via Bol.com en Libris.nl.

Steffy (34) is mindful én miljonair: “Spiritualiteit heeft me een succesvollere ondernemer gemaakt”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme