Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Relatie 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit dat ernstige ziektes kunnen leiden tot echtscheidingen

“Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden…” Door alle sprookjes geloofden dat de liefde altijd een happy end kreeg, maar door de verhalen op het schoolplein van onze vriendjes en vriendinnetjes realiseerden we maar al te goed dat dit niet altijd het geval was.

Vreemdgaan, uit elkaar groeien, financiële problemen zijn de meest voorkomende redenen waarom koppels besluiten te scheiden. In voor- en tegenspoed, in rijkdom en armoede, in ziekte en gezondheid geldt helaas niet voor iedereen. Dit heeft voornamelijk te maken met ernstige ziektes.

 

Grote invloed

Ernstige ziektes kunnen veel invloed uitoefenen op relaties. Da’s niet gek, ernstige ziektes vereisen veel zorg, tijd en energie. Om nog maar te zwijgen over de emoties die erbij komen kijken. Je kunt je er misschien niets bij voorstellen, want je steunt elkaar als partners toch door dik en dun? Niet iedereen staat sterk genoeg in haar schoenen om deze grote verandering te handelen. Of beter gezegd ‘in zijn schoenen’. Uit onderzoek blijkt dat mannen eerder een echtscheiding aanvragen wanneer hun vrouw ernstig ziek is, dan andersom.

Echtscheidingen

Mannen scheiden echter niet alleen van hun vrouw wanneer zij alleen tegen gezondheidsproblemen aanloopt. Hoe sterk de relatie is en de ernst van de ziekte spelen een grote rol in de beslissing. Echtgenoten van vrouwen met kanker zijn sneller geneigd om een punt achter hun huwelijk te zetten. Ook hartproblemen, longziekten en beroertes kunnen ervoor zorgen dat mannen uit het huwelijksbootje stappen.

Er kan worden geconcludeerd dat een ernstige ziekte kan leiden tot ontbinding van het huwelijk. Maar waarom? De beweegredenen van mannen die dit hebben ervaren zijn niet onderzocht. Wellicht konden ze de pijn en het verdriet niet aan, misschien vonden ze zichzelf niet goed genoeg om hun vrouw hierin te begeleiden…De reden zal voor een ieder verschillen, maar wij zullen het nooit zeker weten.

Heb jij ervaring met een ernstig zieke echtgenoot? Deel jouw ervaring via het Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme