Zo ervaart jouw baby de bevalling

Bevallen Sanne Verweij 14 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Een bevalling is erg bijzonder, opeens lig je daar met je kleine wondertje. Maar laten we niet vergeten dat baby’s vaak de hele boel bij elkaar schreeuwen voor ze zo schattig op je arm komen te liggen.
Je baby groeit in je buik van een chiazaadje naar de grootte van een pompoen. Hij is constant bezig met ontwikkelen in jouw buik, dus hoe zal het voor hem zijn om uit zijn vertrouwde omgeving weg te gaan?

Voorbereiding van de baby

Een aantal weken voor je baby geboren wordt, is hij zich al aan het voorbereiden op de bevalling. Hij gaat bijvoorbeeld al klaarliggen voor de baarmoedermond. Pas wanneer het hoofdje echt tegen de baarmoedermond drukt én goed ligt, zullen de weeën beginnen. Het persreflex dat je na de weeën krijgt, gebeurt wanneer je volledige ontsluiting hebt en je baby’s hoofd tegen jouw rectum duwt.

Pijn?

Onderzoek heeft uitgewezen dat je baby meer stress ervaart bij een natuurlijke bevalling dan bij een keizersnede. Er is nog geen antwoord op de vraag of je baby echt pijn ervaart tijdens de bevalling. Hoewel het pijnlijk klinkt dat je baby zich moet zich wringen om door het geboortekanaal te komen, is de schedel van een baby daarvoor gemaakt. Verschillende delen van de schedel kunnen over elkaar heen schuiven omdat ze nog niet aan elkaar zijn gegroeid. Er wordt wel gezegd dat een vacuümpomp de baby pijn kan bezorgen, maar dit is niet bewezen.

Zuurstof

Zuurstof voor de baby is iets waar veel aanstaande moeders zich zorgen over maken. Krijgt de baby wel genoeg lucht tijdens de bevalling? In je buik krijgt hij zuurstof via de navelstreng en dit gebeurt ook op die manier tijdens de bevalling. Het kan zijn dat er wel wat minder lucht doorkomt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit hoort bij de bevalling en is normaal, je baby kan het aan.

Pas wanneer de baby geboren wordt, moet hij echt ademen. Zijn longen worden geprikkeld door koude lucht. De longen vouwen zich open door de druk die erop komt tijdens de geboorte. Baby’s moeten hier vaak om huilen.

Temperatuur schok

Baby’s schrikken dus van de temperatuur wanneer ze geboren worden, waardoor ze ook vaak moeten huilen. In de baarmoeder had hij een perfecte omgevingstemperatuur, waardoor het temperatuurverschil even schrikken is. Gelukkig is dit alleen maar een kwestie van wennen aan de nieuwe omgevingstemperatuur. Huid-op-huidcontact met de ouders kan daarbij helpen.

Geluid en beelden onderscheiden

In de baarmoeder kan je baby al veel verschillende geluiden van elkaar onderscheiden en jouw stem ook herkennen. Tussen week 21 en 29 ontwikkelt je baby zijn zintuigen: gehoor, taal, smaak, geur en zicht. Er valt alleen nog weinig te zien in je baarmoeder. Als je baby geboren is, kan hij 25 centimeter ver kijken. Hoewel hij zijn gehoor wel heeft ontwikkeld, klinken de geluiden toch opeens heel anders en hard voor hem. Ook dat wordt wennen…

Ontspannen

Pas als de weeën van je bevalling krachtiger worden, krijgt je baby minder bewegingsvrijheid en wordt hij wakker. De eerste uren van de bevalling merkt hij er waarschijnlijk niks van en ligt hij lekker te slapen. Hoe je het nog fijner voor jullie beiden kan maken? Door te ontspannen! Je maakt dan endorfine en oxytocine aan en dat zijn gelukshormonen. Daarnaast is ook de zuurstoftoevoer naar je baby beter als je ontspannen bent en goed ademt. Voor jullie allebei dus een win-win situatie.

11 dingen die echt gezegd zijn tegen vrouwen in hun kraamweek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme