Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 11 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Wil je dat je kind langer slaapt én slimmer wordt? Geef ‘m dan vooral dit te eten

Het lijkt te mooi om waar te zijn, niet? Een kind dat én doorslaapt en ook nog eens slimmer wordt. Uit een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat dit kan, als je je kind maar genoeg van één bepaald soort voedsel geeft.

Vis eten

We wisten wel dat vis ontzettend goed voor je is, omdat het tjokvol vitaminen en gezonde vetten zit, maar dat kinderen er slimmer van worden en ook nog eens beter van slapen klinkt nieuw voor ons. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar eetgewoonten van kinderen en hun slaapritme plus IQ en kwamen erachter dat kinderen die veel vis eten zowel langer slapen als een hoger IQ hebben.

Volgens de onderzoekers leren ouders hun kinderen relatief laat vis eten. Veel later dan vlees. Als je de resultaten van dit onderzoek leest, weet je waarom he belangrijk is dat je kinderen ook vroeg kennismaken met vis.

LEES OOK: Wist je dat je van ongezond eten kunt afvallen?

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn 541 Chinese jongens van 9 tot 11 jaar onderzocht. De kinderen die tenminste één keer per week een stuk vis eten, scoren gemiddeld 4,8 punten hoger op de IQ-test dan kinderen die zelden tot nooit vis eten. Vooral de vragen die de cognitieve functies van de hersenen testten, werden beter gemaakt.

Dat zijn niet de enige voordelen, want kinderen die minstens één stuk vis per week eten, scoorden gemiddeld 3,3 punten hoger op het gedeelte van de test waarin de verbale skills op de proef werden gesteld.

Oliën

Dit alles komt door de oliën die je binnenkrijgt als je de vis eet. Vooral zalm is goed vertegenwoordigd. Omega-3 vetten, die in veel soorten vis zitten, stimuleren de hersenen, wat er als vanzelfsprekend voor zorgt dat ze beter functioneren. Daarnaast werken de oliën ontstekingsremmend en zorgen ze ervoor dat een kind vaster slaapt en dus minder wakker wordt ‘s nachts.

Wel plaatst dietist en onderzoeker Sheah Rarback een kanttekening bij de resultaten van het onderzoek: ‘Het is een oorzaak-gevolg, dus het wil niet zeggen dat als je kind meer vis, hij dan een hoger IQ krijgt. Het is een associatie.

Naast zalm zijn vissen als sardine en tonijn ook goed om te eten als je meer omega-3 vetten of proteïnen wilt binnenkrijgen. Het beste voor kinderen is witte tonijn en zalm uit blik, omdat hier weinig kwik in zit; iets dat juist schadelijk is als kinderen er veel van binnenkrijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wil je dat je kind langer slaapt én slimmer wordt? Geef ‘m dan vooral dit te eten
Sluiten