Redactie
Redactie Persoonlijk 25 april 2015

Eten met je vriendinnen ziet er zó uit

Afgelopen weekend was het weer zo ver: een etentje met vriendinnen. We proberen eens per maand bij elkaar te komen en plannen dit dan gemiddeld ook een maand van tevoren (druk, dingen, je kent het wel). Vanaf het moment dat de datum officieel vaststaat, wordt de WhatsApp-groep gevuld met het belangrijkste onderwerp: eten.

Waar gaan we eten? Hoe laat gaan we eten? Wie eten er mee? En bovenal: wat gaan we eten? De groep bestaat uit zo’n zes vrouwen, wat betekent zes ideeën over de maaltijd. De een gaat voor tapas, de ander houdt meer van Italiaans, of we willen ‘lichte’ maaltijden, want: zomer komt eraan. Bikini. Lulkoek. We zijn goed bezig met z’n allen en sporten er flink op los. Althans, dat willen we. Dat zijn we denkbeeldig aan het doen. Denkbeeldig liggen we op dat strand met ons bikinilichaam dat we hebben gekregen door het eten van de frisse salades tijdens ons maandelijks samenkomen. Wijn? Nou ja ach, kijk, sommigen van ons moeten ook nog terug naar Amsterdam en die calorieën zijn natuurlijk niet in evenwicht met die salade. Gekkies, zijn we.

Niet te veel

Goed, na dagen te hebben gekeuveld, komt het moment dichterbij. Wilde plannen zijn gemaakt en zoals het er nu uitziet, kunnen we makkelijk het menu van een sterrenrestaurant opmaken. Iedereen neemt iets mee of maakt iets. Conclusie van het gesprek: zou er wel genoeg zijn? Inventarisatie: voor, hoofd, na, brood, kaasjes, wijn – heel veel wijn -, scroppino’s en toch nog iets te knabbelen, want stel je voor…

Een dag van tevoren blijken dingen toch anders te lopen dan gesprek. Vriendin X is later vanwege dit, vriendin Y gaat het niet redden om nog een voorgerecht te maken, dus worden de plannen gewijzigd. Op een of andere manier betekent dit niet dat er straks niets op tafel staat. Sterker nog: er komt op een of andere manier nog meer eten op tafel dan gepland. De kazen hebben zich verdubbeld, evenals de wijn (want ja geen tijd om een voorgerecht te maken, dus wijn).

Rot op met je salades

Zitten we dan, aan tafel. Als godinnen in Frankrijk, doen we voor de komende uren aan een Bourgondische levensstijl. Tuurlijk wordt er hier en daar een Instagram-foto gemaakt met bijbehorende tags. Heel even zijn we vergeten dat we het ooit hadden over salades en spa rood met limoen. ‘Nee joh, als we bij elkaar komen, wordt er gegeten en gedronken.’ Eigenlijk zitten we na de ‘knabbels’ al vol, maar we eten rustig verder. En altijd als het dessert op tafel komt, roepen we allemaal hetzelfde: ‘Ik kan niet meer! Volgende keer doen we echt minder eten. Of een salade. Morgen ga ik echt sporten.’

Hoe gaan de etentjes bij jou en je vriendinnen eraan toe? Deel je ervaringen met ons.

En natuurlijk wordt er geen eten verspild, dus geven wij je 6 tips.

Reageer op artikel:
Eten met je vriendinnen ziet er zó uit
Sluiten