Late night snack: Is eten na 20 uur niet hartstikke ongezond?
Om 18 uur stipt heb je een flinke maaltijd naar binnen gewerkt, dus je snap echt niet hoe het mogelijk is dat jouw maag nu – 2 uur later – keihard begint te knorren. De verleiding om alle keukenkastjes open te trekken is groot, maar na 20 uur eten is niet bepaald verstandig, toch?
Verschillende studies tonen inderdaad aan dat mensen die vaak laat eten meer last hebben van gewichtstoename. Men denkt dat je in de avond geen calorieën verbrandt, omdat je niet meer actief bent. Maar worden maaltijden die na 20 uur genuttigd worden écht omgezet in vet? Het zit een tikkie genuanceerder in elkaar.
Vetopslag
Gelukkig zit het iets gecompliceerder in elkaar. Vetopslag kost namelijk veel meer tijd dan men denkt. Het is vrijwel onmogelijk dat je lichaam je maaltijd binnen no time in buikvet omzet, als je de calorieën niet verbrandt. In plaats daarvan is je lichaam de hele dag door keihard aan het werk om vet te verbranden én op te slaan. Als je de ene dag meer calorieën eet dan de ander, wordt het vet niet meteen opgeslagen. Wanneer je een stuk taart eet op een verjaardag zie je dit toch ook niet meteen? Maar als je iedere dag geniet van verzadigde vetten en suikers is het geen wonder dat je binnen de kortste keren niet meer in je favo jeans past. Daarom kun je vetopslag beter op de langere termijn bekijken.
Je metabolisme
Het is niet zo dat je calorieverbranding om een bepaalde tijd stopt. Calorieën die je vandaag hebt gegeten kunnen morgen nog worden verbrand. Je metabolisme – stofwisseling – kent geen ‘dagrooster’ en is bijvoorbeeld niet alleen van 9 tot 17 aan het werk, maar gedurende de dag. Energie die je laat in de avond binnenkrijgt, wordt precies hetzelfde verwerkt als energie die je op ieder ander moment eet. Je lichaam maakt gebruik van deze energie, zodra je lichaam het nodig heeft. Dit kan direct na het eten zijn – als je nog een stukje gaat wandelen bijvoorbeeld – of de volgende ochtend – wanneer je moet rennen voor de bus -. Pas op het moment dat je meer calorieën nuttigt dan de hoeveelheid die je lichaam verbruikt, slaat je lichaam de overtollige energie op als vet.
De juiste balans
Het gaat simpelweg om het vinden van de juiste caloriebalans. Zolang je evenveel calorieën binnenkrijgt als je verbrandt, dan blijft je gewicht stabiel. Eet je net iets meer dan nodig? Dan kom je op de lange termijn aan. Het gaat namelijk niet om het tijdstip wanneer je iets eet, maar om wat je eet. Het is algemeen bekend dat je beter naar gezonde snacks kunt grijpen dan een zak chips of een chocoladereep. Ongezonde tussendoortjes zitten vol ongezonde calorieën die bij de rest van je maaltijden worden opgeteld. Past jouw late maaltijd en/of snack gewoon in je dagelijkse eetpatroon (dus snack je gezond én niet meer dan normaal gesproken) dan is er niets aan het handje!
Heb je – in de avond – zin in een snack? Laat je inspireren door deze gezonde tussendoortjes:
- 25 x snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten
- Top 10 snacks mét gezonde vetten
- 5 gezonde snacks met maar 3 simpele ingrediënten