Dít is de wetenschappelijke reden waarom de eerste maaltijd na de bevalling fan-tas-tisch smaakt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2Feten-bevalling-1.jpeg)
Er zijn heel wat vrouwen die hun vent nog geen uur na de bevalling op pad sturen voor een broodje carpaccio of een heerlijke vette burger. Sterker nog: ze noemen het vaak een van de lekkerste maaltijden ooit en dat kan goed kloppen.
Er is namelijk een wetenschappelijke reden waarom vrouwen de maaltijd na hun bevalling fan-tas-tisch vinden smaken.
Eten na bevalling: het allerlekkerste
Een bevalling is zwaar, dat weet iedere moeder. Een kind op de wereld zetten is een stressvolle activiteit en dus maakt ons lichaam een grote dosis cortisol aan. En dat hormoon is nou precies waarom die maaltijd na de bevalling zo lekker smaakt. We leggen het uit.
Wanneer er cortisol vrijkomt, gaat je lichaam ook sneller koolhydraten en vetten verteren en verwerken. Dat doet je lijf zodat je genoeg energie hebt om de intensieve activiteit – in dit geval bevallen – langer vol te houden. En dat verteren en verwerken van voedsel zorgt dan weer voor honger en het snakken naar vet en koolhydraten. Niet gek dus dat die maaltijd ontzettend lekker smaakt na je bevalling. Een kind op de wereld zetten is voor veel vrouwen namelijk het zwaarste wat hun lichaam ooit heeft meegemaakt en dus is dat broodje carpaccio of die vette burger meer dan verdiend.
Meer lezen?